Deveti put s Izraelom: Statistika na strani Vatrenih

Hrvatska nogometna reprezentacija danas u Osijeku igra pripremni dvoboj s Izraelom, koji je, uz Sloveniju, i najbolji poznanik Vatrenih, s obzirom da će dvoboj u osječkom Gradskom vrtu biti čak deveti međusobni od hrvatske samostalnosti.

Prijenos utakmice je na Drugom programu HRT-a, u streamu na našem portalu i putem aplikacije HRTi od 18 sati.

Hrvatska se devet puta susretala sa Slovenijom, a taj će rekord Izraelci izjednačiti u Osijeku, te tražiti i prvu pobjedu uopće nad Hrvatskom. Hrvatski su nogometaši, naime, u osam dosadašnjih utakmica pobijedili čak sedam puta, jedino je susret u Jeruzalemu u veljači 2005. godine završila bez pobjednika. Remi 3:3 režirali su dvostruki strijelac Klasnić, budući kapetan Srna te Balili, izraelska zvijezda Benayoun i Golan.

Najuvjerljiviju su pobjedu (4:0) Vatreni ostvarili već u prvom dvoboju, na Ramat Ganu u kolovozu 1994. godine, kada su Cohenovu mrežu tresli - prvi put u svojim reprezentativnim karijerama - dva puta Cvitanović te po jednom Jurčević i Mumlek.

Dva su puta Izraelci doživjeli minimalni poraz od 0:1. U Varaždinu ih je u kolovozu 2004. godine nadjačao pogodak Šimunića, dok im je tri godine poslije u Zagrebu, u kvalifikacijama za EP u Austriji i Švicarskoj, presudio Eduardo.

Najuzbudljiviji okršaj Izraela i Hrvatske zbio se u istim kvalifikacijama, u studenome 2006. godine. U Tel Avivu su poveli domaćini preko Colauttija, da bi Srna iz kaznenog udarca te dva puta Eduardo osigurali veliki preokret Hrvatskoj. No, tada je na 3:2 smanjio Benayoun, Eduardo je kasnije upotpunio svoj hat-trick, a konačnih 4:3 postavio je ponovno Colautti.

Na istom su terenu Bilićevi izabranici tražili bodove za odlazak na EP u Poljskoj i Ukrajini, a u listopadu 2010. godine čovjek odluke bio je Kranjčar s dva postignuta gola. Poraz Izraela ublažio je Shechter u završnici. U uzvratnom ogledu u Zagrebu Modrić i dva puta Eduardo preokrenuli su vodeći pogodak Izraelca Hemeda u vrijedno slavlje od 3:1.

U ožujku 1996. u Varaždinu protiv Izraela se u strijelce upisao i bivši izbornik Hrvatske Igor Štimac, a pogodak za 2:0 dodao je Vlaović. U tom je susretu nastupio i sadašnji izbornik Izraela U-17 te privremeni izbornik A reprezentacije, Alon Hazan, koji će u Osijeku povesti svoju reprezentaciju u novi, deveti dvoboj protiv Vatrenih.