57 godina od prvog prijenosa sa Starog placa

U Hajdukovom Trofejnom salonu svečano je obilježen povijesni datum 22. ožujka 1959. godine kada je Radio Split prvi put uživo sa Starog placa prenosio nogometnu utakmicu u kojoj  je Hajduk sa 4:1 pobijedio  Crvenu zvezdu. Iza mikrofona je bio Davorin Rudolf, tadašnji 25-godišnji radijski reporter.

Tim se povodom Hajduk pridružio čestitkama velikog jubileja HRT-a, proslavi 90. godina radija i 60 godina televizije. Davorinu Rudolfu Hajduk je poklonio dres s brojem 57 jer toliko je godina proteklo od njegovog povijesnog prijenosa sa Starog placa.

Davorin Rudolf se prisjetio svojih tadašnjih reporterskih dana kada je izvještavao pokraj out linije, na sredini igrališta i kada su, osim njega, na Radio Splitu radili  još samo Miljenko Smoje i Marinko Bojić.

Radili smo sve poslove jer tada nije bilo selekcije. Pisali smo vijesti, komentare, sudjelovali u cjelovečernjim emisijama. Jedanput smo odlučili konkurirati Zagrebu prenoseći utakmice Hajduka jer nismo bili zadovoljni kako se to tada radilo. I tako je počelo, prepričao je Rudolf i napomenuo da je imao dvojicu učenika, danas legendarne sportske novinare Zdravka Reića i Edu Pezzija.

Otkrio je kako ima rođendan na isti dan kada i Hajduk, 13. veljače, i rekao da se radi o mitskom klubu koji je za vrijeme bivše države bio simbol otpora jednog malog grada velikim centrima uvijek se ravnopravno boreći. Za Rudolfa je Hajduk nešto što se voli, s čim se živi i čemu se raduje. Naposljetku je pročitao tadašnji sastav igrača Hajduka od kojih su  još živi  braća Zvonko i Ivo BegoStjepan Ilić i Ante Vičević.

Predsjednik Hajduka Marin Brbić je rekao da se jako lijepo ponekad vratiti u prošlost i vidjeti kako je to izgledalo prije puno godina. Dodao je da je lijepo evocirati uspomene i kazao da je uvijek bilo i biti će poraza i pobjeda jer nada uvijek postoji. Rukovoditelj HRT centra Split Davor Marić je zahvalio Davorinu Rudolfu i rekao da je "kao mladi 25-godišnjak utkao jedan dio svoje profesionalne izvrsnosti koje  je pokazao kasnije u cijelom životu u povijest HRT- a i Radio Splita".

Davorin Rudolf je znanstvenik i političar, član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, te sveučilišni profesor međunarodnog javnog prava. Svojevremeno je igrao u juniorima Hajduka kada ga je trenirao legendarni Luka Kaliterna. S prekidima je radio kao novinar od 1950. do 1961. godine, a čak je 1951. bio i glavni urednik splitskog književnog časopisa Peristil. Bio je prvi ministar pomorstva u Vladi RH 1990. godine, a kasnije ministar vanjskih poslova. Godine 2005. Grad Split mu je dodjelio nagardu za životno djelo, a šest godina kasnije dobitnik je državne nagrade za znanost.