Meksikanci snimaju dokumentarni film o brončanim Vaterenima

Grupa meksičkih filmskih redatelja snima dokumentarni film o hrvatskoj brončanoj nogometnoj reprezentaciji Vatreni čiji je cilj pokazati kako strast za nogometom može biti važna u stvaranju nacionalnog identiteta.

Ovo je priča o tome kako je jedan sukob na nogometnom terenu detonirao rat za nezavisnost Hrvatske i kako je nekoliko godina kasnije osvojeno treće mjesto na Svjetskom prvenstvu, rekao je u utorak redatelj Edson Ramírez u glavnom meksičkom gradu Ciudad de México.

Film napravljen u nezavisnoj produkciji govori o osamostaljenju Hrvatske, povijesnom i društvenom kontekstu, u kojem među ostalima sudjeluju nogometaši koji su osvojili brončanu medalju na Svjetskom prvenstvu 1998. godine u Francuskoj poput tadašnjeg kapetana Zvonimira Bobana, Roberta Prosinečkog, Darija Šimića i Miroslava 'Ćire' Blaževića.

U najavi filma, na naslovnici se nalazi trenutak u kojem jugoslavenski policajac udara pendrekom kapetana Dinama Zvonimira Bobana na neodigranom derbiju s Crvenom zvezdom 1990. godine. Želimo pokazati kako je jedna mlada zemlja, ranjena ratom, u patnji svojih ljudi pronašla motiv potreban za pokušaj osvajanja velikog međunarodnog natjecanja, rekao je redatelj filma.

Meksikanci su napravili prva snimanja u Hrvatskoj, a spremaju se na i drugo putovanje tijekom kojega će u tri-četiri tjedna prikupiti ostatak materijala.
Osim intervjua namjeravamo prikupiti materijal iz dijelova zemlje koji još uvijek pokazuju tragove rata, u prvom redu Vukovar. Ovo je film o potrebi naroda za vlastitim identitetom i borbi za njegovim ostvarenjem. To je također i film o sportu čiji je stadion poslužio kao prvi scenarij u ratu s velikim posljedicama koji je doveo do razdruživanja bivše države, kaže Ramírez.

Direktor fotografije je Jorge Luis Linares Martínez, a na filmu rade i Hugo Espinosa te Laura Berrón. Nogomet je najpopularniji sport u Meksiku, zemlji sa 123 milijuna stanovnika.