FIBA prijeti izbacivanjem reprezentacija saveza koji se odluče za ULEB

Čelništvo europskog ogranka Međunarodne košarkaške federacije izdalo je priopćenje u kojemu najavljuje zabranu igranja reprezentacijama u natjecanjima pod svojom ingerencijom onih nacionalnih saveza koji podupru svoje klubove koji se odluče igrati ULEB-ov Eurokup umjesto Fibine Lige prvaka u sljedećoj sezoni.

Euroliga će se od sljedeće sezone sa 16 klubova. Njih 11 ECA je dodijelila A licenciju, a jedno od preostalih pet mjesta ponuđeno je pobjedniku regionalne ABA lige u kojoj se natječu i hrvatski sastavi. No, uvjet da prvak ABA lige stekne pravo nastupa u Euroligi je taj da se još tri kluba iz ABA-e obvežu igrati Ulebov Eurokup, a ne Fibinu Ligu prvaka.

Na skupštini ABA lige održanoj u nedjelju, 11 od 12 klubova prihvatilo je uvjet Eurolige, jedina protiv bila je Cibona, a Hrvatski košarkaški savez je u ponedjeljak izdao priopćenje u kojem stoji kako on podržava Fibinu Ligu prvaka.

FIBA Europe ističe kako se Euroleague Commercial Assets (ECA) i 11 klubova kojima je ECA dodijelila A licenciju za sljedeću sezonu služe neprimjerenim rječnikom u pregovorima s ostalim klubovima i ligama vezano za nastupe u europskim klupskim natjecanjima sljedeće sezone

Kao odgovor na nelegalno i agresivno ponašanje ECA-e, odlučili smo da će, s iznimkom 16 klubova u Euroligi, svaki savez koji podupre ECA-ine nelegalne aktivnosti i to tako da dopusti svojim klubovima ili ligama sklapanje dogovora s ECA-om, automatski izgubiti pravo na sudjelovanje svoje seniorske muške reprezentacije u svim natjecanjima koja organizira FIBA Europe. Zabrana nastupa reprezentacije u međunarodnim natjecanjima može se proširiti i na ostala natjecanja. Kada je riječ o natjecanjima koja organizira FIBA, odluku o eventualnim sankcijama donijet će Izvršni odbor FIBA-e, stoji u priopćenju FIBA Europe.