Svjetska liga: Tri zlata i bronca, Hrvatska ukupno najuspješnija

Na natjecanju Svjetske Premier karate lige u Laškom hrvatski reprezentativci osvojili su tri zlatne i jednu brončanu medalju. Muška ekipa u neslužbenom dijelu natjecanja također je osvojila prvom mjesto.

Bez izgubljenog boda zlatnu medalju osvojile su Ana Lenard (-61 kg) i Maša Martinović (+68 kg). Prvo mjesto osvojio je i Anđelo Kvesić u teškoj kategoriji (+84 kg), kao i muška reprezentacija u borbama u neslužbenom, momčadskom natjecanju. Tina Marić osvajačica je bronce u kategoriji do 61 kg.

Lenard u kategoriji do 61 kg pobijedila je Mađaricu Renatu Vivien Gyorivanyi 3-0. U nastavku je slavila protiv Ruskinje Nailye Gatauline 2-0 i Alžirke Yasmine Benazzouk 3-0. U polufinalu 25-godišnja Samoborka je pobijedila Slovakinju Miroslavu Kopunovu 2-0, a u finalu je bila bolja od Ukrajinke Anite Serogine s 1-0.

U istoj kategoriji Marić je osvojila broncu. Slavila je protiv Marije Sušac iz BiH 1-0 i Crnogorke Jelene Maksimović istim rezultatom, a u četvrtfinalu uslijedio je poraz od Ukrajinke Anite Serogine također 1-0. U repasažu Marić je ostvarila još dvije pobjede, protiv Makedonke Sare Simonoske 4-0 te Austrijanke Stephanie Kaup 5-0.

U teškoj kategoriji (+68 kg) Martinović je u 1. kolu nadvisila Srpkinju Andrijane Vicovac 4-0, a u nastavku protiv Slovakinje Lenke Samulove, Bugarke Borislave Ganeve, Diellze Dragushe s Kosova te u finalu protiv Crnogorke Dragane Konjević, stigla je do zlata pobjedama s minimalnih 1-0.

Zlatni je u teškoj kategoriji (+84 kg) i Anđelo Kvesić. Na startu pobijedio je Talijana Maycola Cucca 8-0, uvjerljiv i u nastavku, uspjesima protiv Ukrajinca Andrija Antoniuka 5-1 i Srbina Bogdana Trikoša 5-0. Kvesić se plasirao u finale sudačkim preglasavanjem u polufinalu protiv Sanjina Kalinića iz BiH, nakon što u borbi nije bilo bodova. U borbi za zlatno odličje svladao je turskog predstavnika Ziyu Yasara 3-0.

Od ostalih naših najbliže odličju bila je Vlatka Kiuk, koja je u repasažu natjecanja u katama izgubila od predstavnice Hong Konga Tung Yee Yin 4-1.

U neslužbenom dijelu natjecanja muška reprezentacija u borbama u sastavu Anđelo i Ivan Kvesić, Alan Šurbek, Ivan Blažičević, Filip Barac, Ante Mrvičić i Zvonimir Živković osvojila je prvo mjesto pobjedama nad Mađarskom 3-1, Ukrajinom 3-2, Alžirom 3-0 i selekcijom BiH 3-0.

Sljedeći turnir Svjetske lige je u Rotterdamu 19. i 20. ovog mjeseca.