Afera meldonij: Broj pozitivnih testova raste iz dana u dan

Međunarodna anti-dopinška agencija (WADA) objavila je kako je broj testova koji su bili pozitivni na meldonij, koji se nalazi na listi zabranjenih supstanci od Nove godine, već veći 60.

Do ponedjeljka je bilo 60 pozitivnih testova, a taj broj svakim danom raste, potvrdili su iz WADA-e za američki dnevni list New York Times.

Dosad najpoznatija "žrtva" uzimanja meldonija je slavna ruska tenisačica Marija Šarapova koja je u ponedjeljak javno priznala kako je koristila taj lijek "zbog manjka magnezija u organizmu i kao prevenciju kako ne bi oboljela od dijabetesa".

Meldonij se nalazi u tabletama koje se propisuju osobama s bolestima srca, a prije je njegova uporaba bila vrlo raširena kod sportaša.

Izumitelj meldonija, latvijski kemičar Ivars Kalvinš kritizirao je odluku WADA-e da taj preparat zabrani jer on ne poboljšava rezultate sportaša, već je njegova uloga zaštititi oštećenja srca i mišića sportaša koji su izloženi velikim naporima.

Lavrov: Meldonij nije trebalo zabraniti

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov smatra kako taj lijek nije ni trebalo zabranjivati. Izumitelj lijeka je jasno i profesionalno objasnio da meldonij uopće nije doping već normalna metoda podrške tijelu i njegovim osnovnim funkcijama, rekao je Lavrov u razgovoru za rusku TV postaju Ren. Ujedno je od WADA-e zatražio da iznese konkretne dokaze.

British Journal of Sports Medicine je u srijedu objavio istraživanje u kojem se navodi da je prošle godine na Europskim igrama u Bakuu čak 490 sportaša koristilo meldonij koji tada nije bio zabranjen.

Ove godine na meldonij su, osim Šarapove, bili pozitivni i osvajač srebrne medalje na OI-ju u Londonu gruzijski hrvač Davit Modzmanašvili, švedska atletičarka Abeba Aregawi, ruski bitalonac Eduard Latipov te ukrajinski biatlonci Olga Abramova i Artjom Tiščenko.