Ništa od Perasovića: Hrvatska i dalje bez izbornika

Velimir Perasović neće voditi hrvatsku košarkašku reprezentaciju na kvalifikacijskom turniru za Olimpijske igre u Torinu od 4. do 9. srpnja, javljaju Sportske novosti.

Hrvatski je stručnjak prije dva tjedna potpisao novi jednogodišnji ugovor s Baskonia Laboral Kutxom, a vlasnik španjolskog prvoligaša Jose Querejet ima velike planove i želi ovog ljeta na raspolaganju imati svojeg trenera.

Prije nego li je Perasović produžio vjernost klubu, Stručni savjet za mušku košarku Hrvatskoga košarkaškog saveza (HKS) dao je preporuku da ga se angažira za olimpijski kvalifikacijski turnir. Član Stručnog savjeta Dino Rađa i savjetnik glavnog tajnika za struku Joke Vranković otišli su na pregovore s vlasnikom Baskonije. Međutim, vraćaju se neobavljena posla.

Prema pisanju SN-a, Querejeta je objasnio Rađi i Vrankoviću kako se od sljedeće sezone igra ekskluzivna Euroliga od 16 klubova s 30 kola te kako želi imati Vrankovića na raspolaganju cijelo ljeto. Usto, inicirao je donošenje propisa prema kojem trener koji radi u ACB ligi ne može biti ničiji izbornik.

Pred Stručnim savjetom je zadaća pronaći čim prije novog izbornika. Rađa i Vranković su najavili da će se sastati s ostalim članovima početkom sljedećeg tjedna i nastaviti potragu. Kandidat je još jedan bivši hrvatski izbornik, trenutačno asistent u stožeru Atlanta Hawksa Neven Spahija, no šanse navodno ima i iskusni Danijel Jusup, trener Zagreba.

Hrvatska će nastup na ovogodišnjim Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru pokušati izboriti na kvalifikacijskom turniru u Torinu (6. - 10. srpnja), a suparnici će joj biti domaćin Italija, Tunis, Meksiko, Grčka i Iran. Samo pobjednik turnira izborit će nastup u Riju.