Izumitelj meldonija: Sportaši će umirati na terenu!

U središtu pozornosti i dalje je Maria Šarapova, koja je početkom tjedna šokirala sportsku javnost priznanjem da je pala na dopinškom testu.

Teško je zamisliti da se ovakvo što može dogoditi. Želim vjerovati da je riječ o pogrešci i da Marija to nije htjela učiniti svjesno. Očito je riječ o nemaru. Ali pravila su jasna i sada mora snositi posljedice, rekao je Rafael Nadal.

Ova dopinška afera slavnu rusku rusku tenisačicu mogla bi stajati karijere, a prozvanim se pronašao i latvijski znanstvenik Ivars Calvins, izumitelj meldonija, liijeka koji je od 1. siječnja stavljen na popis zabranjenih sredstava.

Siguran sam da mnogi vrhunski sportaši uzimaju meldonij. I potreban im je kako bi se zaštitili od preopterećenja. Jer kad su preopterećeni, zbog manjka kisika odumiru stanice. A uporabom meldonija stanice bi preživjele. To je kao osiguranje da sportaš neće umrijeti na terenu tijekom natjecanja, kaže Calvins.

Uz to, smatra da Šarapova nije uzimala ovaj lijek posljednjih 10 godina da bi bila prisiljena karijeru prekinuti već prije pet ili šest godina.

Ovo nije lijek koji utječe na izvedbu, već osiguranje da u slučaju prelaska granica izdržljivosti tijelo ipak sačuvaš zdravim
, rekao je izumitelj lijeka.