Pele prodaje 2000 memorabilija iz bogate karijere

Trostruki svjetski prvak Pele stavit će na dražbu oko 2000 memorabilija iz svoje bogate karijere, uključujući tri zlatne medalje sa svjetskih smotri i jedinstveni Trofej Julesa Rimeta.

Brazilac, kojeg mnogi smatraju najboljim nogometašem svih vremena, također će prodati i loptu s kojom je zabio svoj 1000. gol u karijeri, kao i dresove u kojima je igrao u Santosu i New York Cosmosu.

Želim omogućiti ljubiteljima nogometa da sačuvaju dio povijesti i da pričaju o tome djeci i generacijama koje dolaze, rekao je 75-godišnji Brazilac, koji je nedavno operirao kuk i prostatu.

Pele je 1958. sa 17 godina postao najmlađi igrač koji je ikad zaigrao i zabio gol u finalu SP-a, a odveo je Brazil do još dva svjetska naslova, 1962. i 1970. godine u Meksiku. Tada su Fifa i meksička vlada posebno za njega izradile trofej Julesa Rimeta, za kojeg izvršni direktor aukcijske kuće Julien's Martin Nolan procjenjuje da bi mogao dosegnuti cijenu od milijun dolara.

To je takav poseban trofej, mi ga procjenjujemo na 400 do 600 tisuća dolara, ali zbog te jedinstvenosti nije isključeno ni da bude prodan za puno više novca, rekao je Nolan, dodavši: Pele je kao Marylin Monroe svijeta sporta, takva ikona i legenda, pravi ambasador nogometa.

Aukcija će se održati u Londonu od 7. do 9. lipnja, a prethodit će joj izložba, koja će biti otvorena 1. lipnja.