Ovako bi trebao izgledati novi Nou Camp

Barcelona je otkrila prve slike njihova stadiona, Nou Campa, koji će od sljedećega ljeta na obnovu. Nakon pomnog odabira arhitekata, Europski prvak otkrio je kako je glavni cilj povećati kapacitet sa sadašnjih 95.000 mjesta na 105.000.

I sa trenutnim je kapacitetom za 5.000 mjesta veći od Wembleya. Novi projekt Barcelonu će koštati 600 milijuna eura, i trebao bi biti gotov 2021. godine.

Iz Barcelone su objasnili kako projekt japanskog studija, Nikken Sekkei, u suradnji s katalonskim arhitektima Joanom Pascualom i Ramonom Ausijom, predstavlja: otvoreno, elegantno, bezvremensko, mediteransko i demokratsko zdanje.

Za vrijeme rekonstrukcije, Barcelona se neće trebati seliti, a po završetku rekonstrukcije, sva će mjesta biti natkrivena. Prva tribina bit će strmija radi boljeg kuta gledanja, a stadion će biti opremeljen novim semaforima i video zaslonima. Uz Nou Camp, Barcelona je započela i izgradnju nove košarkaške dvorane, Palau Blaugrana.

Obnova stadiona djelomično će biti financirana i od strane sponzora, tako da bi stadion po dovršetku mogao dobiti novo ime. Slično kao u slučaju Arsenala i njihove suradnje s Emiratima po kojima njihov stadion nosi ime.

Ukratko, to je jedinstveno rješenje, obnavljanje karakteristične vizije tribine i nadstrešnica, iznutra prema van, čime ćemo suptilno odati počast stadionu kojeg je izgradio Francesc Mitjans 1957., stoji u objavi kluba.