Ni Real ni United: Guangzhou Evergrande najvrjedniji klub na svijetu

Nogometni klub Guangzhou Evergrande, prvak Azije, najvrjedniji je klub na svijetu čime je nadmašio Real Madrid i Manchester United, objavila je u srijedu agencija Xinhua.   

Transakcijom na NEEQ, kineskoj burzi na kojoj je Guangzhou Evergrande od studenog prošle godine, njegov je burzovni kapital narastao na 3,35 milijarde dolara (3,05 milijarde eura), podaci su koje je objavila kineska novinska agencija.

Guangzhou Evergrande je svjetski 'broj jedan' među klubovima po tržišnoj vrijednosti, ističe agencija  o klubu koji je zasjao pod predsjednikom Xi Jinpingom kojem je ambicija od Kine, 96. reprezentacije na FIFA-inoj ljestvici, napraviti nogometnu silu.

Transakcija o kojoj govori Xinhua odnosi se na 36.000 dionica po 55 juana (7,70 eura), predstavlja skok od gotovo 40 posto u odnosu na 40 juana za koliko su prodavane sredinom siječnja. Burzovni kapital Guangzhou Evergrandea je tako prešao granicu od 3,26 milijardi dolara što je vrijednost na koju je 2015. procijenio časopis Forbes Real Madrid.

Kineski je klub tako nadmašio i Manchester United koji na njujorškoj burzi ima vrijednost od 2,35 milijardi dolara. I u srijedu je vrijednost dionica Evergrandea na NEEQ-u porasla na 55,10 juana.

Klub iz grada Cantona ("Guangzhou" na mandarinskom) je vlasništvo tvrtke koja se bavi nekretninama Real Estate Evergrande Group. Azijski prvak je loše počeo sezonu azijske Lige prvak s jednim porazom i jednim neodlučenim rezultatom, a kinesko je prvenstvo otvorio prošli vikend pobjedom od 2:1 protiv osrednje momčadi Chongqing Lifan.

Klub, čiji je trener bivši brazilski izbornik Felipe Scolari, potrošio je 42 milijuna eura za kupnju kolumbijskog reprezentativca Jacksona Martineza u zimskom prijelaznom roku.