Srebrna s OI-ja u Londonu pozitivna na doping

Turska atletičarka, osvajačica srebrne medalje na 1500 metara na Olimpijskim igrama u Londonu Gamza Bulut, bila je pozitivna na doping, objavio je u ponedjeljak Turski atletski savez.

Kod turske atletičarke, osvajačice srebrne medalje na 1.500 m na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine 23-godišnje Gamze Bulut, otkrivene su nepravilnosti u biološkoj putovnici, prenose objavu Turskog atletskog saveza turski mediji.   

Bulut je bila druga na OI-ju u Londonu, iza sunarodnjakinje  Asli Cakir Alptekin, koja je također bila pozitivna na doping, zbog čega joj je već oduzeto zlatno odličje iz Londona.  Kako je to bio drugi pozitivni test na doping, Asli Cakir Alptekin je, osim što joj je oduzeta zlatna medalja iz Londona, suspendirana na osam godina, odnosno do 9. siječnja 2021. godine. Svi njezini rezultati od 29. srpnja 2010. godine su poništeni, a oduzeto joj je i zlato s europskog prvenstva 2012. godine. Slična kazna očekuje i Bulut.

Među drugim atletičarkama koje su nastupile u finalu na 1500 m u Londonu Bjeloruskinja Natallia Kareiva, koja je bila sedma, i devetoplasirana Ruskinja Ekaterina Kostetskaya također su suspendirane, a prošli je tjedan Međunarodna atletska federacija (IAAF) potvrdila da je Šveđanka Abeba Aregawi, peta u Londonu, također bila pozitivna na zabranjene supstancije.

Osim zlata na Igrama u Londonu Bulut je osvojila i srebrnu medalju na Europskom prvenstvu u Helsinkiju 2012.