Profesor još nije odlučio reći zbogom bijelom cirkusu

37. godišnji srebrni olimpijac i osvajač malog slalomskog globusa rekao skijanju zbogom.

Učinio je to nakon utrke u Kranjskoj Gori Austrijanac Reinfried Herbst kojem je njegov vršnjak i kolega sa sličnim rezultatima, ali ipak znatno većim tragom u svjetskom skijanju naš Ivica Kostelić odmah došao čestitati u cilju Podkorena, a potom i objavio kako on još svoje zbogom bijelom cirkusu nije odlučio reći unatoč slaboj sezoni, a posebice nastupima u slalomu, njegovoj disciplini u kojoj ove sezone nije osvojio ni boda. Tražili su ga navijači startni broj nakon utrke, no nije ga dao, kaže za svaki slučaj ako je ovo ipak bila ta zadnja inače 357. utrka u Svjetskome kupu.

Volio bi naš profesor odskijati barem još jednu utrku na Sljemenu, ali nikako samo kao turist već onako kako on to jedino i zna, pripremljen u najboljoj mogućoj mjeri. Ako to neće biti moguće možda je ovo ipak bio kraj jedne fenomenalne karijere.

Četiri olimpijske medalje, veliki kristalni globus za ukupnog pobjednika, slalomski i kombinacijski mali, 26 pobjeda u Svjetskome kupu, 60 pobjedničkih postolja, svjetski prvak i tri postolja... Tako je to bilo u posljednjih gotovo 20 godina,  ali bilo je nažalost i teških ozljeda koje su ostavile traga. Prije svega na njegovo koljeno koje ga i sada muči, ali i osvajač malog kristalnog slalomskog globusa mlađi je 16 godina.

Kristoffersen je ove sezone u slalomu bio nedodirljiv čak i najvećem skijašu današnjice i definitivno jednom svih vremena velikom Marcelu Hirscheru, koji je pobijedio u slalomu i veleslalomu 55. Pokala Vitranc, osigurao mali veleslalomski globus, ali praktično i veliki s obzirom da prvi pratitelj mladi Norvežanin ne vozi brze discipline bez kojih u ostalih pet utrka ne može dostići austrijskoga velikana. Pet ukupnih pobjeda u nizu nije imao nitko u povijesti. Puhao mu je za vrat u veleslalomu francuski TGV Alexis Pinturault s četvrtom pobjedom u toj disciplini u petak, no subota je pokazala tko je gazda snježnih padina. A potom i nedjelja kada smo se mi morali suočiti s činjenicama. Ivica Kostelić u slalomu 53. s gotovo 4 sekunde zaostatka, Filip Zubčić još i koju stotinku sporiji. Nije uspio izboriti i ove godine završnicu u svojoj prvoj disciplini veleslalomu i prilično je time bio razočaran, no ipak nas trebaju veseliti njegova redovita ulaženja u druge vožnje elitne konkurencije.

A ono što nas je ovog vikenda najviše razveselilo nije se događalo u Sloveniji već u Rusiji. Elias Kolega osvojio je brončanu juniorsku slalomsku medalju, a Istok Rodeš prvu zlatnu za Hrvatsku u toj konkurenciji. Da, nisu to uspjeli ni Janica ni Ivica koji su se doduše na juniorskim prvenstvima natjecali s nešto manje godina od 20-godišnjeg Varaždinca koji će nas jedini predstavljati na završnici Svjetskoga kupa u Sankt Moritzu i tada ćemo vidjeti kako je zapravo dalek put od juniora do velikih dečki i koliko se još marljivo treba trenirati za dolazak među najbolje svjetske skijaše. U svakom slučaju rezultat naših mladih skijaša treba nas izrazito veseliti ako zbog ničeg drugog, a onda zbog činjenice da je jedna pozitivna priča napokon bila prva vijest u središnjem Dnevniku.