ABA nije odlučila hoće li se prikloniti Euroligi ili Fibi

U Beogradu je održana Skupština ABA lige, na kojoj su predstavljene ponude Eurolige i FIBA-e za sudjelovanje klubova iz regionalne košarkaške lige u europskim klupskim natjecanjima u sljedećoj sezoni.

Skupštinari zasad nisu donijeli konačnu odluku kojoj će se opciji prikloniti.

Euroliga u svojoj ponudi prvaku ABA lige daje B licenciju u sljedeće tri sezone (2016./2017., 2017./2018. i 2018./2019.) te još najmanje tri mjesta u Eurokupu.

FIBA je ABA ligi ponudila dvije opcije. U prvom scenariju bi u novoformiranoj Košarkaškoj ligi prvaka klubovi iz regionalne lige imali tri zajamčena mjesta u regularnoj sezoni, kao i dodatno mjesto u kvalifikacijama. Po drugom scenariju bi samo dva kluba imala zajamčeno mjesto u Košarkaškoj ligi prvaka, a jedan bi imao priliku izboriti sudjelovanje kroz kvalifikacije.

Koji će scenarij biti predstavljen kao konačna ponuda FIBA-e prema ABA ligi, ovist će o pregovorima koje krovna košarkaška organizacija vodi s nacionalnim savezima, među kojima je i Hrvatski košarkaški savez (HKS).

S obzirom na to da skupštinari ABA lige nisu imali potpunu informaciju o konačnoj ponudi FIBA-e, donijeli su jednoglasnu odluku da se ne potpiše sporazum s tvrtkom u osnivanju, koja će voditi Košarkašku ligu prvaka.

Vodstvo ABA lige nastavit će pregovarati sa zainteresiranim strankama te će po završetku pregovora Skupština regionalne lige donijeti konačnu odluku o tome kojoj će se opciji prikloniti i u kojim europskim natjecanjima će njezini klubovi sudjelovati, stoji u priopćenju objavljenom u utorak na službenom internetskom portalu ABA lige (aba-liga.com).