AIBA želi profesionalne boksače u Riju

Predsjednik Međunarodnog boksačkog saveza (AIBA) Ching-Kuo Wu najavio je u utorak kako bi na ovogodišnjim Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru (5. do 21. kolovoza) mogli nastupiti i profesionalni boksači ako se na vrijeme usvoje promjene statuta AIBA-e koje bi to omogućile.

U veljači je pokrenut postupak promjene statuta AIBA-e kako bi se na Igrama omogućio nastup profesionalcima, čime bi se povećala medijska praćenost boksa. Rok za dovršetak postupka je lipanj ove godine, jer će se posljednji kvalifikacijski turnir za plasman u Rio održati u Azerbajdžanu sredinom lipnja mjeseca.

Profesionalni boksači će biti u Riju, samo još ne znamo koliko će ih biti. Svi koji će htjeti nastupiti na Igrama morat će proći isti proces kvalifikacija kao i amateri. Da bi to bilo definitivno, moramo još usvojiti promjene statuta, što ćemo učiniti na izvanrednom kongresu u lipnju. Boks je jedini sport u olimpijskom programu u kojem ne nastupaju profesionalci
, rekao je Wu.

Pitanje je samo koji bi profesionalni svjetski prvak htio riskirati reputaciju u borbama koje se održavaju u tri runde, što je velika razlika u odnosu na borbe u 12 rundi na koje su navikli.