SP: Prva pobjeda hrvatskih stolnotenisača

Hrvatski stolnotenisači ostvarili su prvu pobjedu na Svjetskom ekipnom prvenstvu, koje se od 28. veljače do 6. ožujka održava u Kuala Lumpuru. Nakon poraza od Južne Koreje i Hong Konga u prva dva kola skupine D elitnog razreda, svladana je Rumunjska. Hrvatska stolnotenisačice za sada bez poraza u drugom razredu.

Stolnotenisači se bore za osminu finala elitnog ranga


Nakon uvodnog, nedjeljnog poraza od Južne Koreje od 3-2, hrvatski stolnotenisači su u ponedjeljak imali dvostruki program.

Prvo su u drugom kolu očekivano izgubili od Hong Konga s 3-0. Andrej Gaćina izgubio je s 3:0 (7, 7, 10) od Peng Tanga, Frane Kojić s 3:1 (4, -4, 14, 6) od Chun Ting Wonga, a Tomislav Pucar s 3:2 (7, -5, 7, -6, 7) od Kwan Kit Hoa.

U trećem kolu hrvatski stolnotenisači napokon su stigli do pobjede. S 3-1 svladana je Rumunjska. Gaćina je s 3:1 (-8, 6, 4, 8) svladao Ovidiua Ionescua, a potom je Kojić izgubio od Hunora Szocsa s 3:0 (3, 7, 10). Pobjedu Hrvatskoj donijeli su Zoran Primorac, koji je s 3:1 (10, 4, -8, 6) bio bolji od Andrijia Filomona, odnosno Gaćina, koji je s 3:1 (-11, 5, 7, 6) svladao Szocsa.

Hrvatski stolnotenisači za plasman u nokaut fazu natjecanja moraju biti među tri najbolje momčadi u svojoj skupini. Prvoplasirani će izravno u četvrtfinale, dok će druga i treća reprezentacija iz svake skupine izboriti mjesto u osmini finala. Nakon trećeg kola vode Južna Koreja i Hong Kong s omjerom 3-0, Hrvatska, Rusija i Italija imaju 1-2, a jedina bez pobjede je Rumunjska (0-3). U utorak Hrvatsku očekuje ogled protiv Italije, a srijedu protiv Rusije.

Stolnotenisačice bez poraza, ali u drugom razredu natjecanja

Hrvatske stolnotenisačice natječu se u Diviziji 2, odnosno pokušat će se vratiti u elitni razred svjetskog ženskog stolnog tenisa. Za sada su vrlo uspješne, jer nakon prva tri kola u skupini G imaju maksimalan učinak.

U nedjelju su s 3-2 nadigrale Portoriko, a uspješne su bile i drugog dana natjecanja. Prvo je s 3-0 svladan Portugal, a pobjede Hrvatskoj donijele su Yuan Tian, Petra Petek i Ivana Tubikanec. U trećem kolu slavile su protiv Nigerijke s 3-0, ali bez borbe. U utorak Hrvatsku očekuje Kolumbija, a u srijedu Indija.

Za povratak u elitni razred hrvatske stolnotenisačice moraju se probiti do finala Divizije 2.