Europska bronca za Goršu, Marović na Olimpijskim igrama

Hrvatski strijelac Petar Gorša osvojio je brončano odličje u disciplini zračna puška na Europskom prvenstvu u mađarskom Gyoru.

Gorša je u finale ušao s drugim rezultatom u osvnovnom meču, a težak promašaj (3.7) u osmoj seriji kad su na crti ostala još tri strijelca, izmaklo mu je i sjajnije odličje.

U posljednjoj pojedinačnoj disciplini Rus Sergej Kamenskij osvojio je naslov europskog prvaka (207,2 kruga) ispred Bjelorusa Ilje Čarheike (206.4).

Na programu EP-a koje završava danas ostala su još dva ekipna natjecanja mješovitih reprezentacija u pištolju i pušci.

Odličan uspjeh ostvarila je ranije Marija Marović koja je ulaskom u finalu Europskog prvenstva u gađanju zračnim oružjem izborila  nastup na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru u disciplini pištolj.

U uzbudljivom raspletu kvalifikacija 32-godišnja Solinjanka bila je među šest streljašica koje su nakon 40 ispucanih metaka imale 380 krugova, ali je zahvaljujući najboljem dodatnom kriteriju osvojila šesto mjesto. Već sam ulazak u finale donio joj je plasman na njezine prve Olimpijske igre.

Marović je na polovici finala bila u borbi za odličja, ali je s dva lošija metka u šestoj seriji pokvarila svoj plasman i završila natjecanje na petom mjestu. Naslov europske prvakinje obranila je Ukrajinka Olena Kostjevič, srebro je osvojila Bugarka Antoaneta Boneva, a broncu Srbijanka Zorana Arunović.

Marija Marović je sedma hrvatska olimpijka u streljaštvu. U ekipi koja će ići u Rio de Janeiro pridružila se Snježani Pejčić (malokalibarska puška), Valentini Gustin (zračna puška), Tanji Perec (zračna puška), Petru Gorši (zračna puška) te Giovanniju Cernogorzu i Josipu Glasnoviću (trap).

EP zračna puška, muški - finale:
1. Sergej Kamenskij (Rus)      207,2
2. Ilja Čarrheika (Bje)             206,4
3. PETAR GORŠA (HRV)         180,1
4. Vladimir Maslenikov (Rus) 165,0
5. Julian Justus (Njem)           143,3
6. Vitalij Bubnovič (Bje)          122,4
7. Gernot Rumpler (Aut)        101,0
8. Ole Magnus Bakken (Nor)   76,8

Zračni pištolj, žene - finale:
1. Olena Kostjevič (Ukr)             200.9
2. Antoaneta Boneva (Bug)       199.0
3. Zorana Arunović (Srb)           177.8
4. Anna Korakaki (Grč)               158.2
5. MARIJA MAROVIĆ (HRV)       137.7
6. Bobana Veličković (Srb)         116.5
7. Vitalina Bacaraškina (Rus)        96.9
8. Viktoria Egri (Mađ)                   76.5