Infantino: Želim obnoviti ugled FIFA-e

Novi predsjednik Međunarodne nogometne federacije (FIFA) Švicarac Gianni Infantino u prvom je obraćanju nakon izbora naglasio kako želi obnoviti ugled FIFA-e narušen brojnim korupcijskim aferama.

Dragi prijatelji ne mogu opisati kako se trenutno osjećam. Prošao sam nevjerojatno putovanje na kojem sam upoznao puno fantastičnih ljudi koji vole nogomet. Obnovit ćemo ugled FIFA-e i svi u svijetu će nam zapljeskati, rekao je Infantino sudionicima izvanrednog kongresa FIFA-e u Zürichu.

Želim raditi zajedno sa svima vama kako bi stvorili novu eru FIFA-e u kojoj će nogomet ponovno biti u centru pažnje. FIFA je prošla kroz krizu i tužna vremena, ali to je sada iza nas. Trebamo uvesti reforme, transparentnost i upravljanje u dobroj vjeri. Također, trebamo ponovno zaslužiti poštovanje, i to kroz naporan rad, dodao je.   

Švicarski odvjetnik 45-godišnji Gianni Infantino bio je glavni tajnik Europske nogometne federacije od 2009., a iza sebe ima 15 godina iskustva u različitim nogometnim administracijama. Istaknuo se prijedlogom da u budućnosti na svjetskim prvenstvima sudjeluje 40 reprezentacija umjesto 32, kao što je sada slučaj.

Infantino je oženjen i ima četvero djece, a govori pet jezika - talijanski, francuski, njemački, engleski i španjolski.

Rođen je 23. ožujka 1970. u švicarskom Brigu, koji je udaljen samo devet kilometara od rodnog grada dosadašnjeg čelnika FIFA-e Seppa Blattera, koji je na čelu Međunarodne nogometne federacije bio od 1998. Iako je u svibnju prošle godine na izborima dobio novi četverogodišnji mandat, Blatter je pod pritiskom brojnih korupcijskih afera morao odstupiti.