Hrvatska dobila festival sportskog dokumentarnog filma

Hrvatska je dobila prvi festival sportskog dokumentarnog filma! High 5 Sport Film & Media Festival održat će se premijerno u Zadru od 26. do 30. travnja, pod pokroviteljstvom Hrvatskog olimpijskog odbora i Grada Zadra.

U pet će se dana na festivalu predstaviti povijesni hrvatski i svjetski sportski uspjesi na velikom filmskom platnu, te povezati najveći sportski stručnjaci.   

Idejni autor projekta i organizator festivala Andrej Maksimović najavio je snimanje sportskog dokumentarnog filma o jednom od najvećih uspjeha hrvatske košarke pod nazivom Zadarski dišpet za Mozartove uši.

Na dan kada ćemo po prvi put otvoriti vrata festivala High 5 očekuje nas velika obljetnica. 26. travnja 1986. godine, prije točno trideset godina, dogodila se povijesna utakmica i veliki uspjeh zadarske košarke, a snimanje filma Zadarski dišpet za Mozartove uši, koji će nas vratiti u vrijeme te važne pobjede, naš je poklon festivalu i gradu Zadru. Velika nam je želja da Zadar bude domaćin festivala sljedećih pet gdina, a posebno bih istaknuo da je sav multimedijalni dio festivala, koji će biti predstavljen upravo ovdje u Arsenalu, biti besplatan za sve posjetitelje, izjavio je Andrej Maksimović.

Projekt koji će pozicionirati Zadar kao važnu sportsku i kulturnu destinaciju u regiji i svijetu podržao je i gradonačelnik grada Zadra.

Velika nam je čast što su za svoje premijerno izdanje odabrali naš Zadar, grad sporta, grad košarke i svjetski poznatih sportaša. Vjerujem da ćemo u pet festivalskih dana vidjeti mnoge zanimljive filmove o vrhunskim sportskim karijerama koje nam mogu biti inspiracija u svakodnevnom životu i radu. Svim sudionicima i organizatorima želim da se ugodno osjećaju i otkriju sve ljepote našega grada i gostoljubivost njegovih građana. Dobrodošli u Zadar, najpoželjniju europsku destinaciju 2016., izjavio je Božidar Kalmeta, gradonačelnik grada Zadra.

Projekcije filmova, panel-rasprave, dodjele nagrada i ostali popratni zabavni program održat će se na pet atraktivnih gradskih lokacija uključujući Falkensteiner Hotels & Residences Punta Skala, Hotel & Spa Iadera, Family Hotel Diadora, Arsenal Zadar i HNK Zadar.