Švicarski odvjetnik Infantino novi predsjednik FIFA-e

Međunarodna nogometna federacija (FIFA) dobila je novog predsjednika. To je dosadašnji glavni tajnik UEFA-e Švicarac Gianni Infantino, koji je u drugom krugu glasovanja dobio 115 glasova.  

Infantino: Želim obnoviti ugled FIFA-e

Šuker: Infantino može provesti nužne reforme

Zadovoljstvo izborom Infantina uz malo sarkazma Linekera


U drugom krugu glasovanja za pobjedu je bila dovoljna natpolovična većina, odnosno 104 glasa.

Infantino će na čelu FIFA-e naslijediti sunarodnjaka Seppa Blattera, koji je vodio  Međunarodnu nogometnu federaciju od 1998. godine. Švicarski odvjetnik Gianni Infantino (45) glavni je tajnik Europske nogometne federacije od 2009., a iza sebe ima 15 godina iskustva u različitim nogometnim administracijama. Istaknuo se prijedlogom da u budućnosti na svjetskim prvenstvima sudjeluje 40 reprezentacija umjesto 32, kao što je sada slučaj.

Na čelu FIFA-e bi trebao ostati do 2019. godine kada mu istječe mandat.Prvi čovjek Azijske nogometne konfederacije, bahreinski šeik Salman Bin Ibrahim Al-Khalifa dobio je u drugom krugu 88 glasova, jordanski princ Ali bin al-Hussein četiri glasa, a Francuz Jerome Champagne nijedan. Umjesto pet kandidata na izborima su sudjelovala četvorica, budući da je uoči početka izbora Južnoafrikanac Tokyo Sexwale povukao kandidaturu.

To je prvi put nakon 1974. godine,  kada je izabran Brazilac Joao Havelange, da je predsjednik FIFA-e izabran u drugom krugu. Naime, u prvom krugu nitko nije dobio dvotrećinsku većinu, odnosno 138 glasova.

U prvom krugu najveći favoriti Gianni Infantino i bahreinski šeik Salman Bin Ibrahim Al-Khalifa dobili su najviše glasova. Infantino je dobio 88 glasova, a šeik Salman 85. Jordanski princ Ali bin al-Hussein, koji je u svibnju prošle godine na izborima izgubio od Seppa Blattera, dobio je 27 glasova u prvom krugu, a Francuz Jerome Champagne sedam.