HNS o aferi s Komisijom za mali nogomet: Velika teorija zavjere

Nakon što je Izvršni odbor HNS-a smijenio s dužnosti člana Komisije za mali nogomet i nogomet na pijesku Ivu Zokovića,  u hrvatskoj futsal zajednici zavladao je šok.

U znak podrške dugogodišnjem sportskom radniku reagirali su mnogi, pa i FC Nacional Zagreb, najveći rival Zokovićeva FC Split Tommyja, koji će se u znak potpore učlaniti u Hajduk.

Sad je na sve reagirao Hrvatski nogometni savez službenim priopćenjem, iako im, kako kažu iz HNS-a, nije običaj komentirati pojedinačna imenovanja i razrješenja.

Priopćenje donosimo u cijelosti:

Hrvatski nogometni savez primoran je reagirati nakon što su g. Zoković i određeni futsalski klubovi i dužnosnici odlučili iskoristiti situaciju za vlastite interese, uz pomoć medija kojima su uspješno "prodali" priču o sukobu sjevera i juga ili HNS-a i Hajduka.


O neutemeljenosti te optužbe dovoljno govori činjenica da je u Komisiju imenovan legendarni igrač Hajduka i sadašnji predsjednik prvoligaša MNK Solin Stjepan Andrijašević. Istovremeno, osoba iz MNK Split Tommy kojoj je ponuđeno članstvo još nije mogla dati svoj pristanak jer je vlasnik kluba na dužem putu u inozemstvu pa će naknadno i to preostalo upražnjeno mjesto biti popunjeno osobom iz Splita.


Pametnome dovoljno.


Što se tiče g. Zokovića, prije nego što je naknadno imenovan u Komisiju kao predsjednik Plenuma klubova 1. HMNL, obećao je pronaći glavnog sponzora lige, osigurati velika financijska sredstva za klubove i druge pogodnosti, a uslijed čega je tadašnji protukandidat odustao, svjestan da takvo obećanje ne može ispuniti.


Nije ga ispunio ni g. Zoković koji tijekom svog mandata nije doprinio radu Komisije ili klubovima. Financijsku pomoć klubovima nije riješio g. Zoković već Izvršni odbor HNS-a na prijedlog predsjednika Davora Šukera, sva financijska sredstva koje su klubovi dobili osigurao je Hrvatski nogometni savez (a ne g. Zoković), a lopte s kojima se igra rezultat su dugogodišnje suradnje između Saveza i proizvođača, a ne plod rada g. Zokovića.


U aktivnostima vezanima za organizaciju prvog prvenstva u futsalu za žene, g. Zoković imao je tek deklarativnu ulogu. Sve organizacijske i tehničke poslove organizacije sva tri turnira obavili su Antonio Pavlović u ime Saveza i Romeo Čižmešija kao tajnik Komisije, dok je Alojzije Šupraha kao član IO-a i član Komisije nazočio na sva tri turnira i pomogao u provođenju istih.


Žao nam je što pojedinci pokušavaju iskoristiti ovu situaciju u neke sasvim druge svrhe koristeći argumente koji nemaju veze s futsalom i razlozima za ovu smjenu. Primjerice, korištenjem jednog od vodećih malonogometnih klubova u cilju stvaranja negativne atmosfere, a sve zbog svojih frustracija zbog neimenovanja u članstvo Komisije. Žalosti nas činjenica da se institucija kao što je HNK Hajduk bezrazložno koristi u prizemnim i osobnim obračunima.


Pitamo se zbog čega se nitko ne pita zbog kojeg je razloga dužnosti razriješen Milan Martulaš iz zagrebačkog Alumnusa? Taj samozatajni dužnosnik razriješen je jer nije mogao uskladiti poslovne obveze s dužnostima u Komisiji za mali nogomet i nogomet na pijesku. To, čini se, nije toliko važno jer se ne uklapa u veliku teoriju zavjere.


Cilj HNS-a je kadrovski ojačati Komisiju za mali nogomet i nogomet na pijesku s ljudima koji žele djelovati u zajedničkom interesu, koji imaju sposobnost, želju i ambiciju graditi nove uspjehe na vrlo čvrstim temeljima koji su postavljeni u proteklom periodu tijekom kojega je Hrvatska tri puta zaredom sudjelovala na završnici Europskog prvenstva.