Korosteljev dobio svoj element

Hrvatska gimnastika dobila je i peti element u pravilniku Svjetske gimnastičke federacije, a za to je zaslužan mladi osječki gimnastičar Andrej Korosteljev za jedinstvenu vježbu na parteru. Novi element Korosteljev sastoji se od pružene šraube od 540 stupnjeva koja se pretvara u salto naprijed i završava na noge.

Korosteljev se tako pridružio Mariju Možniku, koji ima svoj element na preči, Tini Erceg (greda) i Tanji Delladio, koji ima dva elementa na dvovisinskim ručama.

Tehnički odbor muške sportske gimnastike FIG-e donio je konačnu odluku. Element Korosteljev priznaje se kao novi, dobio je težinu D za ovu godinu, a od sljedeće godine premjestit će se u E vrijednost bodovanja. Čestitke vašem gimnastičaru za novom elementu, stoji u priopćenju predsjednika Tehničkog odbora FIG-e Stevea Butchera Hrvatskom gimnastičkom savezu.

Trener mladog Osječanina Saša Solar, koji je i osmislio ovaj element, naglasio je kako su sa strepnjom iščekivali ovu odluku FIG-a: Iza nas su teški dani borbe za ovaj element. Bili smo razočarani kad nismo vidjeli Andrejevo ime u novom pravilniku, no ni u jednom trenutku nisam gubio nadu. Jedino sam se bojao da, dok mi skupljamo materijale za žalbu, netko drugi ne ukrade našu ideju. Napravili smo sve da pošaljemo stručan prigovor, odličnu biomehaničku analizu i prezentaciju i isplatilo se. Ovo će nam biti veliki motiv za dalje.