FIFA smanjila kazne Blatteru i Platiniju

Žalbena komisija Međunarodne nogometne federacije smanjila je kazne Seppu Blatteru i Michelu Platiniju s osam na šest godina suspenzije, međutim odbacila je njihov zahtjev za potpunim ukidanjem kazne.

Platini je prokomentirao ovu odluku kao uvredljivu i sramotnu.

Bivši predsjednik Fife Sepp Blatter i suspendirani predsjednik Uefe Michel Platini krajem prošle godine suspendirani su na osam godina nakon što je otkriveno da je Blatter platio Platiniju 1,8 milijuna eura 2011. za posao savjetnika izveden 2002.

Etički odbor Fife smatrao ih je krivima za zlouporabu položaja, sukob interesa i nelojalno vođenje. Platini je kažnjen i novčanim iznosom od 80.000 švicarskih franaka, a Blatter je dobio manju novčanu kaznu od 50.000 franaka.

Obojici sada preostaje još jedna žalbena instanca - Sportski arbitražni sud u Lausanni.

U petak su u Zürichu izbori za novog predsjednika Fife. Za novog predsjednika krovne nogometne organizacije borit će se glavni tajnik Uefe Švicarac Gianni Infantino, jordanski princ Ali bin al Hussein, južnoafrički tajkun Tokyo Sexwale, predsjednik Azijske nogometne konfederacije šeik Salman bin Ebrahim al Khalifa te bivši pomoćnik glavnog tajnika Fife Francuz Jerome Champagne. Prije ove suspenzije Platini je bio jedan od favorita u izboru za novog predsjednika Fife.