Vrhunski biciklizam u Istri

Područje Umaga, Novigrada, Brtonigle i Buja bit 2. i 10. ožujka domaćin dviju međunarodnih utrka iz kalendara Međunarodnog biciklističkog saveza i  to jednodnevne utrke Trofej Umag te 13. međunarodne etapne utrke Istarsko proljeće koja se boduje za Svjetski kup.

Prema riječima umaškog gradonačelnika Vilija Bassanesea, sjeverozapadna Istra proteklih se godina istaknula kao jedna od najpopularnijih destinacija za profesionalne bicikliste, prvenstveno zbog privlačnosti destinacije, brojnosti i raznovrsnosti biciklističkih staza te kvalitetne infrastrukture usluge i smještajnih kapaciteta po mjeri biciklista. Tome, dodao je, svjedoči i dugogodišnja tradicija održavanja dviju međunarodnih utrka iz kalendara Međunarodnog biciklističkog saveza na području Umaga, Novigrada, Brtonigle i Buja.

Već u srijedu 2. ožujka vozit će se četvrti Trofej Umaga, kao jednodnevna utrka otvorena za bicikliste u kategorijama muški elite i U-23 odnosno za UCI Continental ekipe, nacionalne ekipe, regionalne ekipe i klubove u organizaciji biciklističkog kluba Meridiana Kamen Team iz Pazina. Trofej Umag vozi se na stazi dugoj 160 kilometara kroz gradove i mjesta sjeverozapadne Istre, a očekuje se sudjelovanje 34 biciklističkih ekipa iz niza europskih zemalja.

Tjedan dana poslije, od 10. do 13. ožujka, na programu je 13. Međunarodna etapna utrka Istarsko proljeće, koja se također nalazi u kalendaru Međunarodnog biciklističkog saveza i boduje se za Svjetski kup.

Velik broj domaćih i inozemnih klubova ulaže značajan napor u pripreme za glavnu natjecateljsku sezonu i upravo iz tog razloga je Trofej Umag savršena prilika za testiranje njihove forme s natjecateljima iz mnogobrojnih zemalja. Istarsko proljeće već je odavno tradicionalna utrka, prepoznatljiva po brojnosti i kvaliteti natjecatelja, a u svom će trinaestom izdanju prolaziti kroz gradove i mjesta klastera Sjeverozapadne Istre te Srednje i Istočne Istre i to od Poreča, Pazina, Vrsara do Labina, Motovuna i  Umaga i tako potvrditi status Istre kao prepoznatljive i kvalitetne destinacije za cestovni biciklizam, izjavio je direktor utrke Ivica Gržinić. Dodao je kako održavanje dviju zahtjevnih međunarodnih utrka u tjedan dana potvrđuje da su gradovi i općine cjelokupne Istre postali pravi magnet za bicikliste iz cijele Europe pa i šire.