Košarkašice love pobjedu protiv Nizozemki

Hrvatska ženska košarkaška reprezentacija danas igra najvažniju utakmicu u ovom kvalifikacijskom ciklusu za EuroBasket 2017. Deset razlike je prednost koju Hrvatska mora ostvariti protiv neugodne reprezentacije Nizozemske kako bi osigurali drugo mjesto u našoj skupini. Podsjetimo, šest najbolje drugoplasiranih reprezentacija ide izravno na EuroBasket 2017 koji će se održati u Češkoj.

Imamo zaostatak iz prve utakmice od devet razlike. U Nizozemskoj smo igrali jedno poluvrijeme vrlo dobro, kasnije smo zakazali u drugom poluvremenu i izgubili tih devet razlike. Sutra moramo napraviti sve da pobijedimo, odnosno da pokušamo sustići tu razliku, dakle da bude minimalno deset poena razlike na kraju za nas, rekao je izbornik Braslav Turić koji se osvrnuo i na prvu utakmicu protiv Nizozemske.

Nije bilo dobro to što smo mi loše napadali zonski pressing kojeg smo u prvom poluvremenu rješavali bez ikakvih problema. Loša nam je bila tranzicijska obrana u jednom trenutku kad smo dva-tri puta imali slabu napadačku realizaciju. U tranzicijskoj obrani smo se povlačili dosta duboko, praktički smo primili tri trice zaredom, gdje su oni napravili jedan rezultat koji smo mi kasnije teško dostigli. Treća stvar koja je isto tako bila loša, možda čak malo naša ishitrenost u napadu na tu njihovu zosku obranu dva-tri. Mislim da smo prebrzo ulazili u realizaciju, da smo malo korisili unutarnju poziciju, uglavnom smo taj dio bazirali šutom. To su tri glavna segmenta, pogotovo u drugom poluvremenu zbog kojih smo izgubili utakmicu devet razlike. Dakle mi smo drugo poluvrijeme izgubili 20 razlike, ako pogledamo da smo na poluvremenu vodili 11 razlike.

Zdravstvena situacija unutar reprezentacije je dobra, osim Tee Buzov koja se ozlijedila još u Slavonskom Brodu. Svih dvanaest igračica su maksimalno su spremne za sutrašnji susret s Nizozemskom.

Šest najbolje drugoplasiranih ekipa kvalifikacijskog ciklusa osigurat će nastup na EuroBaketu 2017. Hrvatska ima dobru priliku, odnosno u slučaju pobjede nad Nizozemskom više od devet koševa prednosti, Hrvatska može ući među šest najbolje drugoplasiranih ekipa, ali će ovisiti i o drugim rezultatima reprezentacija koje igraju kvalifikacije za EuroBasket 2017.

Nizozemska sutra istrčava s gotovo istim rosterom kao u prvoj utakmici.

Sastav im je praktički isti. Mislim da je sutra velikim dijelom sve na nama, da u utakmicu uđemo agresivnije, odnosno da praktički napadnemo od prve sekunde i tada utakmica može ići smjerom kojim mi želimo, objasnio je izbornik Turić.