Violinistica nije varala: FIS mora platiti odštetu Vanessi Mae

Međunarodna skijaška federacija (FIS) mora platiti odštetu britanskoj violinistici i skijašici Vanessi Mae koju je lažno optužio da je varala u ostvarivanju olimpijske kvote na jednoj od kvalifikacijskih utrka u Sloveniji te je pokušao poništiti njen nastup na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju 2014. gdje se natjecala pod taljandskom zastavom, odlučio je Sportski arbitražni sud (CAS).     

Iznos odštete koju će FIS isplatiti Vanessi Mae nije poznat, a Međunarodna skijaška federacija se javno ispričala i zauzela stajalište da se više neće žaliti i tvrditi da je olimpijski nastup osigurala ilegalno. Vanessa Mae je najavila da će odštetu donirati u humanitarne svrhe.

Glazbenica i njeni suradnici nisu ni na koji način namjestili, nepropisno ili bilo kako drugačije utjecali na rezultat, razvoj ili bilo koji drugi vid kvalifikacijske utrke u Sloveniji, objavio je svoju ispriku FIS.

U Sočiju je tada 35-godišnja Vanessa Mae je nastupala pod imenom Vanessa Vanakorn i natjecala se za Tajland otkuda joj je otac, a u veleslalomu je zauzela zadnje 67. mjesto s 50 sekundi zaostatka za pobjednicom Tinom Maze. Rođena je u Singapuru i majka joj je Singapurka. FIS ju je optužio da je olimpijsku kvotu osigurala ilegalno nastupom na navodno namještenoj kvalifikacijskoj utrci u Krvavcu te ju je suspendirao na četiri godine, ali je CAS u lipnju prošle godine poništio tu odluku i ukinuo suspenziju.