FIFA u petak bira novog predsjednika: Najneizvjesniji izbori dosad

Krovna svjetska nogometna organizacija FIFA trebala bi u petak dobiti novoga predsjednika. Kompromitirani Sepp Blatter odlazi u povijest, a pet kandidata za novog čelnika nastoji skupiti glasove nogometnih saveza. Najavljuju promjene smjera u načinu FIFA-ina djelovanja.

Svjetski mediji kao favorite su izdvojili Giannija Infantina, glavnog tajnika UEFA-e, i predsjednika Azijske nogometne konfederacije Šeika Salmana bin Ibrahima al Kalifu iz Bahreina. Oni se bore za naklonost 209 delegata, predstavnika nacionalnih saveza. Najavljuju neovisno i tranparentno donošenje odluka i provedbu reformi.

Trojici preostalih kandidata ne daje se puno izgleda. To su Tokyo Sexwalle, južnoafrički poslovni čovjek, Jerome Champagne, bivši diplomat i FIFA-in službenik i jordanski princ Ali bin al Hussein.

Kriminalne afere dobro su prodrmale moćnu FIFA-u. Osim procesa protiv 40-ak FIFA-inih dužnosnika, studija Transparency Internationala otkrila je da više od 80 posto nacionalnih nogometnih saveza nema javno dostupne informacije o računima. Pitanje je ima li FIFA snagu za promjene iznutra, pogotovo kada se zna da su glavni kandidati za novoga predsjednika bili usko povezani s čelnicima protiv kojih se vode procesi. Šeik Salman bio je blizak sa Seppom Blatterom, a Infantino s Platinijem.

Šeik jakom engleskom savezu nudi jaku funkciju, Infantino je najavio Svjetsko prvenstvo s 40 reprezentacija. Prognozirati pobjednika ne osudi se nitko. Vrlo je vjerojatno da će to biti najneizvjesniji izbori do sada.