Zatvorene ZOIM u Lillehammeru, Kolega jedini blizu odličju

Nakon deset dana natjecanja u Lillehammeru je ugašen olimpijski plamen Zimskih olimpijskih igara mladih (ZOIM), na kojima su hrvatski predstavnici ostali bez odličja, a najbliže medalji došao je alpski skijaš Samuel Kolega, mladić koji je u slalomskoj utrci osvojio četvrto mjesto sa samo sedam stotinki zaostatka za trećeplasiranim.

Bio je to najbolji rezultat hrvatskog sportaša na ZOIM-u, kad se uzmu u obzir i rezultati na prvim Igrama održanim u Innsbrucku prije četiri godine, za što je Kolega nagrađen nošenjem hrvatske zastave na svečanom zatvaranju, gdje se mladim sportašima iz 71 zemlje svijeta pridružio i predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomas Bach.

Hrvatsku reprezentaciju u Lillehammeru činilo je sedmoro mladih sportaša, a najuspješniji je bio 17-godišnji Kolega, član zagrebačkog SK Končar, koji je uz četvrto mjesto u slalomu osvojio i peto mjesto u veleslalomu, bio 13. u alpskoj kombinaciji te imao treće najbolje vrijeme ekipnog natjecanja u paralelnom slalomu, u kojem je u paru s Lanom Zbašnik zauzeo deveto mjesto.

Darovita 16-godišnja alpinka iz SK Rijeka nastup u Lillehammeru najviše će pamtiti po 12. mjestima osvojenim u veleslalomu i alpskoj kombinaciji, dok u slalomu i superveleslalomu nije uspjela doći do cilja.

Nordijka Gabrijela Skender, 16-godišnja članica TSK Ravnogorac, zablistala je u sprintu klasičnim načinom u kojem je stigla do polufinala i osvojila ukupno 12. mjesto. U 'cross-country' utrci je završila na 30. mjestu, a na 5 km slobodnim načinom završila je na 36. poziciji.

Drugi najmlađi član hrvatske ekspedicije bio je 15-godišnji nordijac iz TSK Rijeka-Čavle Jakov Hladika, koji je u kvalifikacijama sprinta bio 37., u 'cross-country' utrci imao 47. rezultat, a na 10 km slobodnim načinom do cilja stigao s 46. vremenom.

Jedini hrvatski biatlonac u Lillehammeru bio je 17-godišnji Mrkopaljac Mislav Petrović koji je u sprintu na 7,5 km osvojio 42. mjesto, a dan poslije u dohvatnoj utrci na 10 km do cilja stigao kao 43.

Petrovićeva vršnjakinja, Splićanka Karla Šola nastavlja obiteljsku tradiciju pilotiranja bobom. Nastupila je u monobobu te završila nastup na 15. mjestu.

Najmlađi u sedmoročlanoj hrvatskoj reprezentaciji bio je 15-godišnji zagrebački snowboarder Tino Stojak, član SSK Maksimir, koji je nastupio u disciplini 'slopestyle' i natjecanje završio na 17. mjestu.

Sljedeće, III. Zimske olimpijske igre mladih na programu su 2020. godine, a domaćin će biti Lausannea, čiji je gradonačelnik Daniel Brelaz na svečanom zatvaranju ZOIM u Lillehammeru preuzeo olimpijsku zastavu.