Fanchini ispred Vonn, Amerikanka osigurala mali globus

Talijanska skijašica Nadia Fanchini pobjednica je drugog spusta voženog u subotu na stazi u La Thuileu, gdje je dan prije osvojila treće mjesto.

Velika favoritkinja i vodeća spustašica svijeta Amerikanka Lindsay Vonn osvojila je drugo mjesto, no i to joj je donijelo velik uspjeh.

Naime, sjajna 31-godišnja skijašica u La Thuileu je 125. put u karijeri zauzela mjesto na pobjedničkom postolju u utrkama Svjetskog kupa, a samo 14 stotinki joj je nedostajalo za 77. pobjedu. Drugo mjesto joj je donijelo povratak na čelo u redoslijedu za Veliki kristalni globus namijenjen ukupnoj podbjednici Svjetskog kupa, a s novih 80 bodova pobjegla je konkurenticama na nedostižnu prednost u redoslijedu spusta, s obzirom na to da je do kraja ostala još samo jedna utrka, ona na finalu Svjetskog kupa u St. Moritzu.

Vonn je u La Thuileu osigurala svoj osmi globus za najbolju spustašicu svijeta te tako srušila još jedan rekord legendarne Austrijanke Annemarie Moser-Proell s kojom je dosad dijelila čelno mjesto na vječnoj ljestvici sa sedam ukupnih spustaških pobjeda u Svjetskom kupu. Do kraja sezone Amerikanka će imati priliku srušiti i rekord Njemice Katje Seizinger po broju ukupnih pobjeda u superveleslalomu, s kojom je trenutno surekorderka s pet malih globusa u ovoj disciplini.

Nošena gromoglasnim navijanjem domaćih ljubitelja skijanja, 29-godišnja Fanchini stigla je do svoje prve spustaške pobjede u Svjetskom kupu, a druge ukupno, sedam godina i dva mjeseca nakon trijumfa u superveleslalomu u kanadskom Lake Louiseu. Ona je do pobjede stigla sa startnim brojem 9 (1:24.80), ostvarivši 14 stotinki bolje vrijeme od rekorderke po broju pobjeda u Svjetskom kupu i trenutačno vodeće skijašice svijeta Amerikanke Vonn, koja je dan prije ostala bez plasmana, jer joj je otpala skija.

Talijansko slavlje upotpunila je 34-godišnja veteranka Daniela Merighetti, koja je osvojila treće mjesto i šesti put u karijeri popela se na pobjedničko postolje u utrkama Svjetskog kupa. Merighetti je za sunarodnjakinjom Nadiom Fanchini zaostala za 72 stotinke.

Pobjednica spusta voženog u petak, Švicarka Lara Gut, u subotu je kiksala i završila na diobi 11. mjesta, sa zaostatkom 1,78 sekundi za pobjednicom, čime je izgubila i vodstvo u ukupnom redoslijedu. Priliku za povratak na vrh u utrci za Velikim kristalnim globusom Švicarka će imati u nedjelju, kad je na rasporedu utrka u supreveleslalomu. No, i Lindsay Vonn će pokušati doći do svoje 77. pobjede u Svjetskom kupu koja joj je u subotu pobjegla za samo 14 stotinki.

Spust - rezultati:

 1. Nadia Fanchini (Ita)              1:24.80
 2. Lindsey Vonn (SAD)       +0.14
 3. Daniela Merighetti (Ita)        +0.72
 4. Larisa Yurkiw (Kan)       +0.93
 5. Laurenne Ross (SAD)         +1.02
 6. Fabienne Suter (Švi)             +1.41
 7. Francesca Marsaglia (Ita)     +1.45
 8. Edit Miklos (Mađ)          +1.59
 9. Elena Curtoni (Ita)         +1.71
10. Viktoria Rebensburg (Njem) +1.77

SK - spust:

1. Lindsey Vonn (SAD)       580
2. Larisa Yurkiw (SAD) 407
3. Cornelia Huetter (Aut)  387
4. Fabienne Suter (Švi) 383
5. Lara Gut (Švi)                       374

SK - ukupno:

1. Lindsey Vonn (SAD)        1140
2. Lara Gut (Švi)                1097
3. Viktoria Rebensburg (Njem)   878
4. Frida Hansdotter (Šve)            701
5. Tina Weirather (Lih)                659