ZOIM: Stotinke dijelile Hrvatsku od plasmana u četvrtfinale

Hrvatski alpinci Lana Zbašnik i Samuel Kolega nisu uspjeli proći u četvrtfinale natjecanja mješovitih reprezentacija u paralelnom slalomu na Zimskim olimpijskim igrama mladih u Lillehammeru, nakon što su u prvom krugu izgubili od Slovenije zbog devet stotinki lošijeg vremena dviju najbržih vožnji.

Sloveniji je pobjedu donijela 17-godišnja Meta Hrovat, koja je u obje vožnje bila brža od 16-godišnje Lane Zbašnik. U prvoj vožnji Lana je zaostala za 83 stotinke, a u drugoj za 80 stotinki. Iako je sjajno skijao u oba svoja nastupa, 17-godišnji hrvatski reprezentativac Samuel Kolega nije uspio nadoknaditi Lanin zaostatak. Kolega je u prvoj vožnji bio brži od slovenskog vršnjaka Anžea Čufara za 93 stotinke, a u drugoj za 71 stotinku.

Pri rezultatu 2-2 o pobjedi je odlučivao zbroj najbržih vožnji svakog para, u čemu je slovenska reprezentacija (39.78) za devet stotinki bila brža od hrvatske kombinacije (39.87), iako je naša ekipa ukupno za jednu stotinku imala bolje vrijeme u zbroju sva četiri nastupa.

Osim Slovenije, mjesto u četvrtfinalu izborile su reprezentacije Norveške, Kanade, Rusije, Austrije, Finske, Njemačke i Švicarske.

Hrvatska reprezentativka u monobobu 17-godišnja Splićanka Karla Šola osvojila je 15. mjesto u subotnjem natjecanju u Lillehammeru, gdje je Hrvatska ostala bez odličja.

Posljednja hrvatska predstavnica na ZOIM u Norveškoj, nažalost, nije ponovila vožnje s posljednjih treninga, kad je uspijevala svladati tešku olimpijsku stazu za manje od minute, te je u konkurenciji 15 vozačica osvojila posljednje mjesto s ukupnim vremenom 2:01.15 minuta ostvarenim u dvije vožnje. No, za 17-godišnju Splićanku već je i sam plasman na ZOIM bio veliki i neočekivan rezultat.

Za pobjedničkim vremenom Njemice Laure Nolte (1:57.41) Karla je zaostala 3.74 sekunde. Srebrnu medalju osvojila je Austrijanka Mercedes Schulte (+0.24), a broncu Britanka Kelsea Purchall (+0.26).

Natjecanja u Lillehammeru završavaju u nedjelju, kad su na rasporedu finala turnira u hokeju na ledu u obje konkurencije, finale mješovitih reprezentacija u curlingu te utrka mješovitih reprezentacija u biatlonu.