ZOIM: Zbašnik 12. u veleslalomu, Skender u sprintu

Dvije 16-godišnjakinje, Lana Zbašnik u veleslalomu te Gabrijela Skender u sprintu klasičnim načinom, zauzele su 12. mjesta u svojim disciplinama na Zimskim olimpijskim igrama mladih u Lillehameru.

Zbašnik je u prvoj vožnji imala startni broj 18 i ostvarila je deveto vrijeme (1:19.89) zaostavši za vodećom Njemicom Hirtl-Stanggassinger za 2,09 sekundi. Nažalost, u drugoj je vožnji je imala 13. vrijeme te je malo pokvarila svoj konačan plasman.

Zlatno odličje osvojila je Švicarka Melanie Meillard (2:33.28) koja je u uzbudljivom raspletu za samo šest stotinki nadmašila Njemicu Katrin Hirtl-Stanggassinger, vodeću iz prve vožnje. Broncu je osvojila Švicarka Aline Danioth (+0.67), kojoj je to već treće odličje na ovim ZOIM, nakon zlata iz kombinacije i bronce u superveleslalomu.

U srijedu, 17. veljače, u alpskom skijanju je na programu veleslalomska utrka za muškarce, u kojoj će nastupiti i hrvatski reprezentativac Samuel Kolega.

Skender je imala 12. vrijeme kvalifikacija (3:37.72), potom je u svojoj četvrtfinalnoj skupini osvojila drugo mjesto koje joj je donijelo izravan plasman u polufinale, među 12 najboljih.

U svojoj polufinalnoj skupini Gabrijela je završila na posljednjem mjestu te tako ostala bez mogućnosti boriti se za odličja, a Ruskinja Julija Petrova koja je bila najbrža, u finalu je osvojila drugo mjesto, zaostavši za pobjednicom, Šveđankom Johannom Hagstroem, za 2,40 sekundi. Brončano odličje pripalo je Norvežanki Martine Engebretsen.

U muškoj konkurenciji 15-godišnji Jakov Hladika nije uspio izboriti mjesto u četvrtfinalu, jer je u kvalifikacijama ostvario 37. vrijeme (3:31.12). Norvežani su se okitili zlatnim i brončanim odličjem, zaslugom Thomasa Hellanda Larsena i Vebjoerna Hegdala, dok je srebro osvojio Magnus Kim iz Južne Koreje.