Mateša: Sportu je mjesto u Ministarstvu turizma

Hrvatski olimpijski odbor već godinu i pol dana traži da se sport iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta premjesti u Ministarstvo turizma.

To je naša stara inicijativa koju zagovaramo već više od godinu i pol dana i nema ništa logičnijeg, nego da se sport iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, gdje smo već godinama na marginama, premjesti u Ministarstvo turizma, rekao je za Hinu predsjednik HOO-a Zlatko Mateša.

Prema njegovim riječima, sinergija sporta i turizma donijela bi višestruku korist jer se sa sadašnjim stanjem sportaši ne mogu nikako pomiriti. Naime, od ukupnih prihoda Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, koja iznose 11 milijuna kuna sredstva koja su namijenjena sportu mogu se svesti na razinu proračunske podrške.

Ako Hrvatska od turizma ostvari prihod veći od sedam milijardi eura, a prema procjenama pet posto od toga se ostvari od sporta, bilo da se radi o profesionalnom, amaterskom ili rekreativnom, onda nam matematika govori da sport u tim prihodima doprinosi s 350 milijuna eura. Ako znamo da od države sport dobiva 100 milijuna kuna onda dolazimo do zaključka da sport puno više doprinosi bruto domaćoj vrijednosti, nego što dobiva od države, rekao je Mateša.
 
Prema njegovim riječima, HOO je proučio sve modele funkcioniranja sporta u zemljama članicama Europske unije i zaključio da nam je najbliži onaj koji je polučio odlične rezultate u Poljskoj.

Predlažemo premijeru i Vladi da napravi sinergiju sporta i turizma i to tako da imamo zajedničko ministarstvo baš po uzoru na Poljsku čiji je sport otkako djeluje pod kapom Ministarstva turizma napravio veliki iskorak. Osim toga, već imamo pozitivna iskustva s Hrvatskom turističkom zajednicom zahvaljujući kojoj su hrvatski sportaši imali "svoju kuću" na olimpijskim igrama u Atlanti, Sydneyu, Ateni, Londonu, Pekingu i sada u Rio de Janeiru i uvijek su one polučivale višestruku korist jer ne postoji bolja promidžba države od one putem sporta, zaključio je predsjednik HOO-a.