Ševčenko postao dio stožera ukrajinske reprezentacije

Bivši ukrajinski napadač Andrij Ševčenko priključio se stožeru ukrajinske reprezentacije uoči Europskog prvenstva 2016. godine, koje se održava u Francuskoj, a na tom položaju amijenio je Oleksandra Zavarova.

Ševčenko je najbolji ukrajinski strijelac s 48 golova u 111 nastupa u nacionalnom dresu i dobitnik je Zlatne lopte 2004. godine, kada je igrao za AC Milan. U igračku mirovinu je otišao nakon Eura 2012. godine, kojemu je Ukrajina, zajedno s Poljskom, bila domaćin.

Nogometni savez Ukrajine nije produljio ugovor s pomoćnim trenerom Zavarovom, izjavio je izbornik Mykhaylo Fomenko predstavljajući Ševčenka, dodavši: Izabrali smo Ševčenka koji će raditi s trenerskim stožerom ukrajinske reprezentacije.

FFU je zvao Ševčenka da preuzme ukrajinsku reprezentaciju u studenom 2012. godine, što je on odbio jer nije imao potrebne trenerske kvalifikacije. Ta je prepreka uklonjena u ožujku 2015. godine, kada je 39-godišnji Ševčenko, koji je igrao i za kijevski Dynamo Kiev te Chelsea, završio dvogodišnji program za UEFA Pro Licencu.

Ševčenko je kazao da je za njega činjenica da je postao dio stožera ukrajinske reprezentacije čast i odgovornost.

Ukrajina je na Euru u Francuskoj u skupini C s Njemačkom, Poljskom i Sjevernom Irskom. U kvalifikacijama za SP 2018. koje će uslijediti nakon Eura nalazi se u skupini I zajedno s Hrvastkom, Islandom, Turskom i Finskom.