Hrvatski hokejaši oprostili se pobjedom

Hrvatska reprezentacija u hokeju na ledu završila je pretkvalifikacijski turnir za Olimpijske igre 2018. pobjedom nad Rumunjskom od 4:1 (1:0, 2:1, 1:0), ali je porazima od domaćina Japana (0:3) i Ukrajine (0:6) uoči posljednjeg kola bila bez izgleda za plasman u završni kvalifikacijski krug.

Hrvatski hokejaši su na turniru u Sapporou igrali bez 'inozemnih' pojačanja, a prosječna starost naših reprezenativaca je bila 23 godine pa je bilo teško očekivati da će u konkurenciji iskusnijih i snažnijih reprezentacija uspjeti osvojiti prvo mjesto koje vodi u završni krug kvalifikacija za nastup na ZOI 2018. u PyeongChangu.

Utakmica s Rumunjima bila je dvoboj za 3. mjesto u kojem su hrvatski hokejaši poveli u 7. minuti pogotkom Dominika Kanaeta. Rumunjska je preko Molnara izjednačila u 27. minuti, ali to je bio jedini od 25 udaraca rumunjskih hokejaša koji je prošao pokraj hrvatskog vratara Mate Tomljenovića i završio u mreži.

Hrvatska je ponovno povela u 32. minuti, a strijelac je bio Luka Mikulić. U posljednjoj minuti druge trećina Mario Novak je pogodio za vodstvo Hrvatske 3:1, a konačnih 4:1 postavio je Marko Šakić u 59. minuti, kad su Rumunji povukli svog vratara s leda.

Hrvatska je turnir završila na trećem mjestu s tri boda, a Rumunjska je četvrta bez bodova. Za prvo mjesto se bore Japan i Ukrajina, koji su u međusobni dvoboj ušli sa šest bodova.