U Lillehammeru otvorene Zimske olimpijske igre mladih

Doskočište skijaške skakaonice Lysgardsbakkene bilo je u petak, 22 godine nakon Zimskih olimpijskih igara 1994., ponovo mjesto svečanog otvaranja, ovaj put II. Zimskih olimpijskih igara mladih.

Svečanost je označila prvi od deset dana u kojima će se 1100 mladih sportaša u dobi od 15 do 18 godina iz 71 nacionalnog olimpijskog odbora natjecati u 70 disciplina, sportova i sportskih grana na olimpijskom programu. Među njima su i hrvatski sportaši - biatlonac Mislav Petrović, monobobistica Karla Šola, skijaški trkači Gabrijela Skender i Jakov Hladika, snowboarder Tino Stojak, te alpski skijaši Lana Zbašnik i Samuel Kolega.

Hrvatsku zastavu na svečanosti otvaranja nosio je 15-godišnji Tino Stojak, mlada nada hrvatskog snowboarda. Inače, na olimpijskim igrama mladih nema defilea sportaša, kao što je to slučaj na OI i ZOI, već mladi sportaši zajedno ulaze na stadion i zauzimaju svoja mjesta na tribinama, dok stjegonoše uz najavu izlaze na pozornicu.

Na ovim je Igrama važna vaša ljubav prema sportu, ali i učenje i dijeljenje s drugima. To je bit olimpijskih igara mladih: okupiti mlade sportaše iz čitavoga svijeta kako bi uživali u natjecanju i prijateljstvu. Došli smo slaviti vrijednosti olimpizma - izvrsnost, prijateljstvo i međusobno poštovanje, poručio je predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora Thomas Bach mladim natjecateljima.

Igre je otvorio kralj Harald. Osvajačica olimpijske medalje i najuspješnija skijaška trkačica svih vremena Marit Bjorgen predala je olimpijsku baklju princezi Ingrid Alexandri od Norveške kojoj je, isto kao i njezinom ocu, krunskom princu Haakonu 1994. godine, pripala čast da upali olimpijski plamen.

Program otvaranja osmislila je 34-godišnja režiserka Sigrid Strom Reibo, a ispričala je priču o životnom putu dječaka koji postaje sportaš te živi i voli sport i radost koju mu on pruža. Ideja je bila na zabavan i istodobno dirljiv način prikazati Norvešku i što to znači biti Norvežanin.

ZOIM Lillehammer su nakon Singapura 2010., Innsbrucka 2012. i Nanjinga 2014. četvrto izdanje OIM-a.