Strah od zika virusa prijeti Olimpijskim igrama

Sportaši diljem svijeta čekaju duge četiri godine kako bi pokušali ostvariti svoj olimpijski san. No neki od tih snova možda neće biti dosanjani jer sve je veća zabrinutost Svjetske zdravstvene organizacije zbog širenja virusa zika u Brazilu.

Rio de Janeiro će od 5. do 21. kolovoza biti domaćin Olimpijskih igara, no upravo u tom je brazilskom gradu posljednjih tjedana velika bojazan od zaraze virusom zika. Iako domaćini ulažu maksimalne napore kako bi se opasnost svela na minimum, diljem svijeta počela su ozbiljna preispitavanja treba li slati sportaše i izlagati ih riziku zaraze.

Tako iz američkog olimpijskog odbora poručuju: Teško je dati savjet ljudima koji toliko dugo, naporno i predano treniraju. Ono što mi možemo učiniti jest dati im sve relevantne informacije, a odluka je na njima.Trudnicama nikako ne preporučamo put u Rio, a ostali moraju znati da za njih možda infekcija i nije opasna, čak ne moraju niti osjetiti tegobe, ali postoji rizik da se s infekcijom vrate u SAD trudnoj supruzi ili partnerici i tada nastaju problemi.

Pogledajte što misle u ostatku svijeta.