[VIDEO] Vrbanović: HNS ne krši zakon

Izvršni direktor Hrvatskog nogometnog saveza Damir Vrbanović naglasio je kako HNS posluje u skladu sa Zakonom o sportu te nije prekršio izmjene i dopune toga Zakona, donesene prije šest mjeseci.

Mi smo donošenje izmjena i dopuna Zakona o sportu ocijenili nepotrebnim, pogotovo po hitnoj proceduri, a njegovim čitanjem pronašli smo niz manjkavosti, zbog kojih smo uz još tri saveza podnijeli tužbu Ustavnom sudu jer postoji niz neustavnih odredbi. HNS se zalaže za novi Zakon o sportu koji bi riješio probleme u hrvatskom sportu mnogo dublje od onih tko sjedi u skupštini pojedinog nacionalnog sportskog saveza, rekao je uvodu Vrbanović.

On je i pojasnio kako HNS ne krši članak 47.8 Zakona o sportu donesen prošle godine, jer HNS nije savez osnovan u sportu u kojem najmanje polovina sportskih klubova koji sudjeluju u najvišem stupnju nacionalnoga sportskog natjecanja imaju profesionalni status.

Prema Nomenklaturi sportova i sportskih grana Hrvatskog olimpijskog odbora sport nogomet ima tri sportske grane - nogomet, mali nogomet (futsal), nogomet na pijesku. Ni u jednom sportu nema podjele na muški i ženski, tako da ne možemo govoriti o muškoj košarci i ženskoj košarci ili o muškom i ženskom rukometu. Postoje samo košarka i rukomet. Sukladno tome, u prvom stupnju natjecanja u nogometu natječu se 32 kluba, deset u prvoj muškoj HNL, deset u prvoj ženskoj HNL i 12 u prvoj malonogometnoj ligi, a od ta 32 kluba njih deset ima profesionalni status, što znači da u nogometu profesionalni status nema polovina klubova koji sudjeluju u najvišem stupnju nacionalnog sportskog natjecanja. Nije na HNS-u da se bavi tumačenjima propisa nego da ih primjenjuje onako kako piše. Ne znam nijedan Savez koji može primijeniti ove dopune, ali to i nije naša briga, naglasio je Vrbanović.

Na pitanje boji li se posjeta Sportske inspekcije u HNS-u, Vrbanović je odgovorio: Sportska inspekcija kod nas je uvijek dobrodošla. Često nas posjećuje zbog raznih prijava, jer mi imamo dežurne prijavljivače. Što se tiče mogućih sankcija, njih se ne bojimo jer radimo u skladu sa zakonom.

HNS se žalio Ustavnom sudu zajedno s HOO-om, HPO-om i HSG-om

Tajnik HNS-a Vlado Iveta pojasnio je kako je HNS tužbu Ustavnom sudu zbog izmjena i dopuna Zakona o sportu uputio zajedno s Hrvatskim olimpijskim odborom, Hrvatskim paraolimpijskim odborom i Hrvatskim savezom gluhih, jer su pronašli kako je pet od 11 članaka neustavno.

Zakon je prepun raznih diskriminacija, prilikom njegova donošenja povrijeđeni su Pravilnik Sabora i ustavne odredbe, jer se oktroira sastav skupštine, naglasio je Iveta.

Izmjene i dopune Zakona o sportu zagovaraju i transparentnije financiranje sportskih kolektiva te podizanje standarda za dužnosnike u sportu, a Vrbanović smatra kako to nije ništa novo: Klubovi su već prije bili dužni javno objavljivati svoje financijsko poslovanje i to na osnovu dvije druge zakonske odredbe tako da to nije ništa novo, a odredba prema kojoj pravomoćno osuđeni na tri godine ne mogu raditi u sportu ne može se primjenjivati retroaktivno.

Vrbanović nije želio komentirati ostavku Zdravka Mamića na mjesto izvršnog predsjednika Dinama.