Mateša o virusu zika: Zdravlje sportaša na prvom je mjestu

Hrvatski olimpijski odbor (HOO) s velikom pozornošću prati situaciju u Brazilu i uvijek nam je zdravlje naših sportašica i sportaša na prvom mjestu, rekao je predsjednik HOO Zdravko Mateša za Hinu komentirajući situaciju oko virusa zika koji je postao globalna prijetnja zdravlju.

Pridržavat ćemo se uputa i stava koje će po tom pitanju zajednički donijeti Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Međunarodni olimpijski odbor (MOO), naglasio je Mateša.

Svjetski mediji su u ponedjeljak objavili kako je vodstvo Američkog olimpijskog odbora (USOC) obavijestilo sve nacionalne sportske saveza da natjecatelji, treneri i ostalo osoblje koje je zabrinuto zbog virusa razmisle o odlasku u Brazil.
 
Situacija nije idealna, ali čini mi se da Amerikanci malo i dramatiziraju, rekao je predsjednik Zdravstvene komisije HOO-a dr. Boris Labar. Prema njegovim riječima, HOO će pričekati stav WHO-a i MOO-a.

Planiramo za desetak dana sazvati sjednicu Zdravstvene komisije HOO-a na kojoj ćemo potanko razmotriti situaciju oko virusa zika, a o našim zaključcima obavijestit ćemo sve sportske saveze, kao i sportaše koji su evidentni i potencijalni kandidati za put na OI u Rio de Janeiru, rekao je dr. Labar naglasivši kako nema razloga za paniku.

Zika virus prenosi se ubodom komarca Aedes, no virus se također može prenijeti spolnim odnosom ili transfuzijom krvi. Glavni simptomi akutne infekcije su vrućica, glavobolja, kožni osip, upale očne spojnice te bolovi u mišićima i zglobovima. Ipak, najviše zabrinjava moguća povezanost zaraze virusom Zika u trudnica s teškim razvojnim problemima u novorođenčadi.

Hrvatska trenutačno ima 45 sportaša koji su ispunili normu za nastup u Rio de Janeiru pri čemu je deset atletičara od kojih su četiri djevojke (Blanka Vlašić, Sandra Perković, Ana Šimić i Andrea Ivančević).

Očekujemo reakciju vodstva HOO-a i ponašat ćemo se sukladno tome, ali nikako ne bi volio da putnici na OI idu na svoju odgovornost. Koliko god su olimpijske igre najvažnije sportsko natjecanje i san svakog sportaša, treba štititi zdravlje sportaša, posebice žena koje u trudnoći mogu imati posljedica zbog tog virusa, rekao je predsjednik Hrvatskog atletskog saveza (HAS) Ivan Veštić.