Super Bowl: Treći naslov za Denver, Manning odgodio oproštaj

Igrači Denver Broncosa pobjednici su 50. izdanja Super Bowla, odigranog na Levi's stadionu u Santa Clari, u kojem su 24:10 nadigrali favorizirane Carolina Pantherse.

To je treći naslov NFL prvaka za Denver u njihovu osmom nastupu na Super Bowlu i drugi u karijeri za njihovog quarterbacka Paytona Manninga. Carolina Panthersi su u svojem drugom nastupu doživjeli drugi poraz. Prva dva trofeja Vincea Lombardija Broncosi su osvojili 1998. i 1999.

Denver je do pobjede došao na isti način na koji je to činio tijekom regularnog dijela NFL sezone i u doigravanju, dominatnom obranom koja je potpuno limitirala suparničkog quarterbacka Cama Newtona koji je uoči Super Bowla proglašen najkorisnijim igračem regularne sezone.

Nakon prve četvrtine Broncosi su vodili 10:0 zahvaljujući 'field goalu' Brandona McManusa i 'touchdownu' Malika Jacksona do kojeg su došli nakon što je Von Miller srušio quarterbacka Panthersa Cama Newtona i izbio mu loptu, a Jackson ju pokupio i unio u 'end zonu'.

Tijekom druge četvrtine Newton je imao jedini bljesak, kada je kombinacijom trčanja i dodavanja doveo Carolinu do jedinog 'touchdowna' na utakmici, a postigao ga je 'running back' Jonathan Stewart. Kontroliranom igrom i čvrstom obranom Denver je lomio otpor Panthersa i konačno ga slomio na nešto više od četiri minute prije kraja, kada je još jednom Von Miller srušio Newtona i omogućio Manningu da donese pobjednički 'touchdown' koji je postigao C. J. Anderson. Uspješnim pretvaranjem za dva poena Denver je postavio konačnih 24:10.Manning odgodio odluku o završetku karijere

Peyton Manning je postao jedini 'quarterback' u povijesti NFL-a, koji je s dva različita kluba osvojio Super Bowl, što su mnogi smatrali idealnim scenarijem za završetak velike karijere, ali je 39-godišnji 'Šerif' odlučio pričekati s tom objavom.

Dobio sam savjet od mojeg bivšeg trenera Tonyja Dungyja. Rekao mi je da ne donosim emotivne odluke. Ovo je svakako bio vrlo emotivan tjedan za sve nas, rekao je Manning koji se kao dvostruki pobjednik Super Bowla izjednačio s mlađim bratom Elijem Manningom koji je bio na tribini Levi's stadiona u Santa Clari među 71.000 gledatelja koji su uživo pratili dvoboj Denvera i Caroline.

Bio je ovo vrlo emotivan tjedan, emotivna večer i imam nekoliko prioriteta. Uzet ću si malo vremena da sagledam situaciju. Znam da ću noćas popiti mnogo piva. Von Miller časti, zaključio je Manning koji će, odluči li staviti točku na svoju karijeru, završiti s pozitivnim učinkom u doigravanju (14-13).

Iako se mučio protiv obrane Panthersa, imao samo 13 točnih dodavanja iz 23 pokušaja čime su Broncosi osvojili samo 141 jard, Manning je mnogim rekordima, u noći s nedjelje na ponedjeljak ipak dodao je još neke: postao je najstariji 'quarterback' koji je zaigrao na Super Bowlu i prvi koji je stigao do 200 pobjeda u karijeri.

Miller najkorisniji igrač Super Bowla

Naslov najkorisnijeg igrača potpuno zasluženo ponio je vanjski linebacker Von Miller koji je, baš kao što je učinio 'quarterbacku' New England Patriotsa Tomu Bradyju u konferencijskom finalu, izludio i najkorisnijeg igrača regularne sezone 'quarterbacka' Caroline Cama Newtona. Bio je pravi 'kriptonit' za Cama 'Supermana' Newtona. Najbolja obrana lige nadigrala je najproduktivniji napad, ali Miller je zasluge raspodijelio na cijelu momčad.

Pokazali smo kakva smo momčad. Ne radi se samo o napadu, obrani ili posebnim jedinicama. Svi smo bili i djelovali kao jedno, rekao je Miller čija su dva rušenja i izbijanja lopte Camu Newtonu donijeli oba 'touchdowna' Denveru i toliko željeni naslov na koji su navijači Broncosa čekali 17 godina.

Time je ispran i gorak okus koji je ostao sa 48. Super Bowla u kojem je Seattle do nogu potukao Denver (43-8). Glavni menadžer Broncosa i 'quarterback' pobjedničkih momčadi iz 1998. i 1999. John Elway tada se zarekao da se nešto slično više ne smije ponoviti. Tada je počeo slagati mozaik koji je od Broncosa napravio najbolju obrambenu momčad lige, pažljivo birajući igrače i dovođenjem starog prijatelja Garyja Kubiaka za glavnog trenera.

Prije dvije godine Kubiak je dobio otkaz kao trener Houstona, a u Santa Clari je postao prvi trener koji je osvojio trofej Vincea Lombardija s momčadi za koju je igrao.