Maratonka Nemec suspendirana na četiri godine

Hrvatska maratonka 31-godišnja Lisa Nemec suspendirana je na četiri godine zbog dopinga. Hrvatska olimpijka tako je izbačena s natjecanja do listopada 2019. Na tu odluku hrvatska maratonka može se žaliti Sportskom arbitražnom sudu u Lausannei.

Nemec je pala na dopinškom testu u listopadu prošle godine i to deset dana nakon slavlja na velikom Berlinskom maratonu na kojem je ispunila i normu za Olimpijske igre u Rio de Janeiru.

Hrvatski zavod za toksikologiju i antidoping, koji je i obavio testiranje izvan natjecanja, objavio je u obrazloženju suspenzije kako je u urinu Nemec pronađen nedopuštenu tvar rekombinantnog eritropoetina te da je i B izorak potvrdio prvotni nalaz.  

Nemec je najbolja hrvatska atletičarka na srednjim i dugim programa te drži ukupno sedam hrvatskih rekorda. Najveći uspjeh ostvarila je na Europskom prvenstvu prije dvije godine u Zürichu kada je osvojila četvrto mjesto u maratonu. Osim toga nastupila je i na olimpijskim igrama u Londonu 2012. i Svjetskom prvenstvu u Daeguu u Južnoj Koreji 2011.