Sportaši-izbjeglice u Riju pod olimpijskom zastavom

Sportaši-izbjeglice nastupit će na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru pod olimpijskom zastavom, a netko od izbjeglica naći će se i među nositeljima olimpijskog plamen. Tu vijest objavio je predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora Thomas Bach prilikom posjeta izbjegličkom kampu Eleonas u Grčkoj.

Olimpijski plamen, koji će 21. travnja biti upaljen u Olimpiji, na putu prema Brazilu, kamo će stići 3. travnja, proći će kroz izbjeglički kamp u Grčkoj, što će biti jedna od akcija MOO-a kojom i krovna svjetska sportska organizacija želi skrenuti pozornost na izbjegličku krizu.

Među milijunima ljudi koji su morali napustiti svoje domove, ima i sportašica i sportaša kojima je ugrožen nastup na OI-ju u Riju, a MOO je odlučio kako će ti sportašice i sportaši nastupati pod olimpijskom zastavom.

Teško je reći koliko će biti takvih sportaša, ali neće biti u velikom broju. Očekujemo da će ih biti od pet do deset. Radi se o sportašima koji nemaju nacionalni olimpijski odbor, nemaju dom ni zastavu pod kojom bi nastupili, izjavio je Bach.

Skupina sportaša-izbjeglica u mimohodu na svečanosti otvaranja Olimpijskih igara ići će kao pretposljednja, prije reprezentacije domaćina.