Idemo po Rio: Košarkaši s Grcima i Talijanima u Torinu

Hrvatski košarkaši doznali su imena suparnika i mjesto gdje će igrati kvalifikacije za olimpijski košarkaški turnir u Riju.

Od tri moguća grada (Beograd, Manila, Torino) izvukli smo Torino, a prvi protivnici će nam biti Italija i Tunis u skupini, a onda se u daljnoj borbi za Rio, ako prođemo, odnosno zauzmemo jedno od prva dva mjesta, susrećemo s nekim od dva najbolja sastava iz grupe s Grčkom, Meksikom i Iranom.

U Manili će igrati Turska, Senegal i Kanada u skupini A, te Francuska, Novi Zeland i Filipini u skupini B, a u Beogradu Srbija, Angola i Portoriko u skupini A, te Japan, Češka i Latvija u skupini B.

Kvalifikacijski turniri održat će se od 4. do 10. srpnja.

Možemo zaključiti da je Hrvatska imala ipak malo sreće pri ždrijebu, jer i Grčka i Italija, koje možemo istaknuti kao glavne protivnike za prvo mjesto u Torinu, nisu nepobjedive, dok bi Srbija u Beogradu i Francuska u Manili bili visoke zapreke.

Ukupno 18 momčadi bori se za preostala tri mjesta na olimpijskom košarkaškom turniru u Rio de Janeiru.

Momčadi, njih 18, izvučene su iz šest šešira u koje su bile raspodijeljene po geografskom i kvalitativnom principu. Hrvatska je u ždrijeb krenula iz petog šešira.

U svakom gradu - Beogradu, Torinu i Manili - igraju po dvije skupine s po tri momčadi, a u polufinalu će se naći dvije najbolje momčadi iz skupine. U Rio će ići samo jedan sastav, ukupni pobjednik turnira u svakom od tri grada domaćina.

Pobjednici kvalifikacijskih turnira pridružit će se Brazilu, SAD-u, Argentini, Venezueli, Španjolskoj, Litvi, Kini, Australiji i Nigeriji, koji su još ranije izborili nastup u Riju.