Adidas raskida ugovor s IAAF-om zbog dopinga i korupcije

Njemački proizvođač sportske opreme Adidas odlučio je raskinuti ugovor s Međunarodnom atletskom federacijom (IAAF), četiri godine prije isteka, zbog korupcijskog i dopinškog skandala u kojemu se našao IAAF.

U Adidasu, koji je najveći sponzor IAAF-a s višegodišnjim ugovorom vrijednim nekoliko desetaka milijuna eura, nisu htjeli ni demantirati niti potvrditi ovu informaciju koju je objavio BBC.

Adidas je protiv dopinga u bilo kojem obliku. Zato smo u bliskom kontaktu s IAAF-om kako bismo saznali više o procesu reformi, izjavio je  glasnogovornik Adidasa. S druge strane, i IAAF je u svom priopćenju objavio da je u "bliskom kontaktu sa svim sponzorima i partnerima dok ulazi u proces reformi".

Sponzorski ugovor između Adidasa i IAAF-a u trajanju od 11 godina vrijedan oko 33 milijuna dolara (oko 31 milijun eura), potpisan je 2008., a istječe do 2019. Međutim, BBC tvrdi, pozivajući se na neimenovane izvore, da je iznos ugovora puno viši te da samo za jednu godinu iznosi osam miilijuna dolara (oko 7,4 milijuna eura). Na temelju tih brojki, procjenjuje se da bi gubitak IAAF-a iznosio 30 milijuna dolara (oko 27,8 milijuna eura) za četiri sljedeće godine.

Prema BBC-ju, ova zadnja otkrića proizašla iz izvješća Svjetske antidopinške agencije (WADA) o dopingu raširenom u ruskoj atletitici i korupciji unutar IAAF-a, navela su Adidas da prošli tjedan upozori IAAF o namjeri da raskine ugovor jer smatra da to sve predstavlja njegovo kršenje.

Bivši predsjednik IAAF-a Lamine Diack pod istragom je od početka studenog zbnog pasivne korupcije. Njega se sumnjiči da je zatvarao oči pred slučajevima dopinga, posebno ruskih atletičara, u zamjenu za novac.