Počelo Otvoreno plivačko prvenstvo Hrvatske za osobe s invaliditetom

Otvoreno plivačko prvenstvo Hrvatske za osobe s invaliditetom počelo je na bazenima Poljud u Splitu gdje će se natjecati 144 pivača iz 14 zemalja kojima je to jedno od posljednjih izlučnih natjecanja za ispunjavanje normi za plasman na Paraolimpijskim igrama u Rio de Jeneiru u rujnu ove godine.

Natjacanje, koje će trajati dva dana, otvorila je predsjednica Hrvatskog plivačkog saveza osoba s invaliditetom Ana Sršen koja je natjecateljima poželjea da u što većem broju ispunu norme za sudjelovanje na POI.

Predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora Ratko Kovačić je istaknuo kako je ovogodišnje Otvoreno plivačko prvenstvo Hrvatske osoba s invaliditetom od iznimne važnosti  i za provjeru organizacijskih mogućnosti za održavanje Europskog plivačkog prvenstva osoba s invaliditetom  2017. godine za koje je Hrvatska istaknula kandidaturu da se održi u Splitu.

Vjerujemo da će ovo Otvoreno plivačko prvenstvo Hrvatske osoba s invaliditetom rezultirati dobijanjem organizacije u Splitu i za dvije godine i Europskog plivačkog prvenstva osoba s invaliditetom jer poljudski bazeni i smještajni kapaciteti u Splitu zadovoljavaju stnadarde za takvo natjecanje, kazao je Kovačić.

On je također rekao  kako vjeruje da će se dva hrvatska plivača, koji su se već plasirali na paraolimpijske igre u Rio de Janeiru Kristijan Vincetić i Dino Sinovčić boriti i za medalje na toj paraolimpijadi.

Glasnogovornik Hrvatskog paraolimpijskog odbora Darko Matić je  naglasio kako je velika čast što na ovogodišnjem Otvorenom plivačko prvenstvu Hrvatske za osobe s invaliditetom sudjeluje i jedna od naboljih paraolimpiksi svijeta Stephanie Millvard iz Velike Britanije.

Millward je do sada osvojila pet medalja na paraolimpisjkim igrama te brojna odličja na svjetskim i eruopskim prvenstvima a na ovogodišnjoj paraolimpijadi u Rio de Janeiru ona će biti jedna do najvećih zvijezda, rekao je Matić.

Na svečanosti otvaranja natjecanja na poljudskim bazenima u subotu su proglašeni i najbolji hrvatski plivači s invaliditetom za 2015. godinu. U kategoriji seniora to je priznanje dobio Kristijan Vincetić iz zagrebačkog plivačkog kluba Dubrava, a u kategoriji seniorki naboljom je proglašena Nataša Sabočan iz plivačkog kluba Natator iz Zagreba. Najbolji junior je Mihovil Ninčević iz Zadarskog plivačkog kluba, a najbolja juniorka je Antonija Radoš iz plivačkog kluba Natator. Za naboljeg hrvatskog trenera plivača s invaiditetom u 2015. godini proglašen je Igor Berislavić koji trenira Kristijana Vincetića.