Povijesna pobjeda hrvatskih vaterpolistica

Vaterpolistice Hrvatske ostvarile su prvu, povijesnu pobjedu na Europskim prvenstvima nakon što su u petak u utakmici za 11. mjesto svladale Tursku sa 12:4 (1:1, 4:0, 2:1, 5:2).

Nakon pet poraza na EP-u u Beogradu, od Španjolske (3:29), Srbije (4:8), Italije (2:31), Francuske (3:14)  i Njemačke (9:20), vaterpolistice Hrvatske dočekale su prvu pobjedu.

U susretu s ekipom iz istog jakosnog razreda Hrvaticama je trebala prva četvrtina da shvate da su na svim pozicijama bolje od Turkinja i do kraja su dominirale.

Pogotke za Hrvatsku dale su Petra Bukić (3), Dina Lordan, Ivana Butić, Domina Butić (po 2), te Anamarija Brnas, Tereza BalićEmmi Miljković  (po 1).

Prvi put su "sirene" nastupile na EP-u 2010. u Zagrebu, i to zato što  smo bili organizatori prvenstva na kojem su naše reprezentativke uz četiri poraza osvojile posljednje, osmo mjesto. Na EP u Beograd došle su nakon kvalifikacija ali i zahvaljujući činjenici da je  LEN  odlučio povećati broj ženskih ekipa na EP sa 8 na 12.

Naša je reprezentacija s prosjekom od 19 godina bila daleko najmlađa na prvenstu, jer za ekipu izbornika Nikše Savina pored pet seniorki i šest juniorki igraju i dvije kadetkinje, kojima je nastup u Beogradu bila škola, odnosno ulaganje u budućnost.