Kinezi preuzeli Espanyol

Kineska tvrtka Rastar Group novi je većinski vlasnik španjolskog prvoligaša Espanyola.

Kineska kompanija, koja je u vlasništvu tajkuna Chen Yanshenga, platila je za 54 posto dionica katalonskog kluba 50 milijuna eura. Dosadašnji vlasnik kluba Dani Sanchez Libre zadržao je pet posto dionica kluba koji je prvi put u svojoj 115 godina dugoj povijesti završio u stranim rukama.

Rastar Group ima sjedište u kineskoj pokrajini Guangdong, a bavi se modeliranjem i proizvodnjom automobila, poslovanjem sirovinama te proizvodnjom internetskih igrica.

Navijači Espanyola ne trebaju brinuti. Velika je čast voditi jedan od španjolskih nogometnih ponosa. Vjerujem kako ćemo izgraditi sjajnu momčad, poručio je Chen Yansheng.

Espanyol se trenutačno nalazi na 14. mjestu Primere s 21 bodom, pet više od zone ispadanja. U svojoj povijesti klub iz Barcelone je četiri puta osvojio Kup Kralja, a u prvenstvu je tri puta bio treći. Posljednji put Espanyol je bio na europskoj sceni u sezoni 2006./2007. nakon osvajanja Kupa, kada je stigao do finala Kupa UEFA-e u kojem je poražen od Seville nakon jedanaesteraca.