Nijemci podržali Infantina za predsjednika FIFA-e

Njemački nogometni savez podržao je kandidaturu 45-godišnjeg Švicarca Giannija Infantina za mjesto predsjednika Međunarodne nogometne federacije.

Infantino je glavni tajnik Europske nogometne federacije od 2009., a u prvi plan izbio je nakon što je Etički odbor FIFA-e suspendirao na osam godina aktualnog predsjednika Seppa Blattera i čelnika UEFA-e Michela Platinjija, i to zato što je Blatter 2011. pod sumnjivim okolnostima odobrio isplatu dva milijuna švicarskih franaka Platiniju.

U utrci za mjesto predsjednika FIFA-e još su prvi čovjek Azijske nogometne federacije šeik Salman Bin Ebrahim Al Khalifa, zatim južnoafrički tajkun Tokyo Sexwale, bivši francuski dužnosnik FIFA-e Jerome Champagne te jordanski princ Ali Bin Al Hussein.

U sklopu svoje izborne kampanje za predsjednika FIFA-e Infantino je ovog tjedna objavio prijedlog da se poveća broj sudionika na svjetskim prvenstvima sa sadašnjih 32 na 40, koji bi bili podijeljeni u osam skupina sa po pet reprezentacija. U nokaut fazu bi se plasirale dvije najbolje momčadi iz svake skupine, kao što je i sada slučaj, a prvenstvo bi, tvrdi Infantino, trajalo samo tri dana duže negoli do sada.    

Novi predsjednik FIFA-e trebao bi biti izabran na izvanrednom kongresu u veljači.