I skijanje dobiva Grand Slam utrke?

Po uzoru na tenis i golf, sportove koji imaju četiri turnira u sezoni koji su važniji i bogatiji od svih ostalih, i Svjetski kup u skijanju mogao bi dobiti svoje Grand Slam utrke.

Ideja nije nova, ali se ponovno o njoj vrlo ozbiljno raspravlja uoči nastupa skijaša na legendarnom natjecanju u Kitzbühelu, koja bi bila jedna od utrka na popisu najvažnijih. Uz legendarni Streif, na popisu bi se našle utrke u Wengenu, a ovisno o tome hoće li se skijaški Grand Slam sastojati od četiri ili pet natjecanja, u konkurenciju ulaze Beaver Creek, Bormio i Garmisch-Partenkirchen.

Ideja je da se na spomenutim utrkama dijele udvostručeni bodovi te da one budu i nagradnim fondom najbogatije. Zasada se po novcu koji se dijeli natjecateljima najviše izdvaja Kitzbühel, gdje je ovogodišnji ukupni nagradni fond 645.000 eura, a pobjednici subotnjeg spusta i nedjeljnog slaloma, u kojima se dijeli po 190.000 eura, osvojit će 70.300 eura svaki.

Usporedbe radi, svaki tenisač i tenisačica koji se probiju u osmine finala ovogodišnjeg Australian Opena zaradit će 200.000 australskih dolara, što je oko 125.500 eura. Pobjednik i pobjednica Australian Opena zaradit će po 3,8 milijuna australskih dolara, odnosno 2,38 milijuna eura.

Uoči natjecanja skijaša u Kitzbühelu, Norvežanin Aksel Lund Svindal vodeći je po zaradi u ovogodišnjem Svjetskom kupu s 372.154,80 švicarskih franaka, što je oko 340.000 eura. U konkurenciji skijašica najviše je u ovoj sezoni zaradila Amerikanka Lindsay Vonn. Njezin je utržak od nagrada za plasmane u Svjetskom kupu u ovoj sezoni 268.899,38 švicarskih franaka, odnosno oko 245.650 eura.