Paraolimpijci u Splitu plivaju za nastup na POI u Riu

Ove subote i nedjelje na bazenima Poljud održat će se Otvoreno plivačko prvenstvo Hrvatske za osobe s invaliditetom na kojem će sudjelovati 149 natjecatelja iz 14 zemalja kojima će to biti jedna od poslijednih prigoda za ostvarenje normi za nastup na Paraolimpijskim igrama u Rio de Jeneru.

Na Poljud će nastupiti plivači iz Kine, Španjolske, Velike Britanije, Izraela, Turske, Portugala, Farskih otoka, Srbije, Slovenije, Crne Gore, Luksenburga, Italije, Malte, Mađarske  i Hrvatske.

Naši plivači, koji dolaze dolaze iz 15 klubova, bit će najbrojniji jer ih je prijavljeno 74 s različitim stupnjevima tjelesnih oštećenja.

Oni će se pokušati pridružiti Kristijanu Vincetiću iz Plivačkog kluba Dubrava iz Zagreba i splitskom paraolimpijacu Dinu Sinovčiću iz PK Cipal koji su već ispunili normu za nastup na POI koje će se od 7. do 18. rujna održati u Rio de Janeiru.

Najzvučnije ime dvodnevnog  natjecanja svakako je jedna od najboljih paraolimpijki svijeta Britanka Stephanie Millward. Ona je višestruka europska i svjetska prvakinja u malim i velikim bazenima te osvajačica pet paraolimpijskih medalja.

Organizatori natjecanja, koje započinje u petak službenim treninzima, su Hrvatski paraolimpijski odbor, Hrvatski plivački savez te splitski plivački klubovi Cipal i Mornar. Svečano otvaranje natjecanja predviđeno je za subotu u 9 sati, a završetak u nedjelju.