Vaterpolistice uvjerljivo poražene i od Njemačke

Vaterpolistice Hrvatske doživjele su i peti poraz na Europskom prvenstvu u Beogradu jer su u utorak u posljednjem, 5. kolu B skupine, poražene od Njemačke sa 9:20 (0:6, 5:3, 3:6, 1:5).

I prije početka EP  znalo se da najmlađa ekipa na prvestvu s prosjekom od 19 godina nama relnih izgleda za osvajanje barem jednog boda u izrazito jakoj B skupini. Zato je nakon poraza od Španjolske (3:29), Srbije (4:8), Italije (2:31), Francuske (3:14)  i današnji poraz od Njemica očekivan i sada Hrvatice u Beogradu imaju još samo utakmicu za plasman na 11.  mjesto  za koje će se boriti s Turskom u petak, 22.  siječnja u 12 sati.

To je i realan  plasman reprezentacije koja dolazi iz zemlje u kojoj je ženski vaterpolo u dubokoj sjeni muškog i za koju pored pet seniorki i šest juniorki igraju i dvije kadetkinje.

Uostalom, teško da bi naše reprezentativke kroz kvalifikacijske turnire osigurale nastup u Beogradu da LEN nije odlučio povećati broj ženskih ekipa sa 8 na 12 i zato od odabranica Nikše Savina tek u susretu s Turkinjama možemo očekivati prvu pobjedu u njihovom drugom nastupu na EP.

Prvi put su naše vaterpolistice nastupile na EP 2010. u Zagrebu i to pravo stekle su zato što smo bili domaćini i na tom prvenstvu smo uz četiri poraza osvojili posljednje, osmo mjesto. Od te reprezentacije ostala je jedino kapetanica i naša najstarija igračica Emmi Miljković (28) iz riječkog Primorja.

Nakon prve četvrtine u kojoj su Njemice bila dominantve u drugoj četvrtini odabranice Nikše Savina postigle su čak pet pogodaka i uspjele dobiti taj period igre. I u trećoj i četvrtoj četvrtini Hrvatice su upjele postići  još četiri gola i najavile da bi u utakmici protiv Turske mogli dočekati i prvu pobjedu na europskim prvenstvima.

Pogotke za Hrvatsku dale su: Emmi Miljković i Dala Lordan po 2, te Anamarija Brnas, Ivana Butić, Petra Bukić , Tereza Balić i Domina Butić.

Posljednju utakmicu na prvenstvu hrvatske vaterpolistice igrat će u petak  za 11 mjesto protiv selekcije Turske.